Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Práce
  • Kraj letos opraví silnice za miliardu korun. Ta do Broumova je pátá nejnákladnější
banner

Kraj letos opraví silnice za miliardu korun. Ta do Broumova je pátá nejnákladnější

René Herzán

Středa, 25. května 2016

Kraj letos opraví silnice za miliardu korun. Ta do Broumova je pátá nejnákladnější

Rekordní částku na opravy silnic druhé a třetí třídy vynaloží Královéhradecký kraj. V plánu je více jak čtyřicítka silničních projektů dohromady přes jednu miliardu korun. Rekonstrukce silnice II/303 od jestřichovské křižovatky do Broumova, která začne 30. května, je za více než 57 miliónů korun pátou nejnákladnější v kraji.

Zdrojem financování bude především nový Integrovaný regionální operační program (IROP) a Státní fond dopravní infrastruktury. Kromě spolufinancování se podílí kraj také vlastními zdroji, a to 100 miliony korun z přebytku hospodaření za loňský rok.

"Pro letošní rok máme v plánu opravit asi 80 kilometrů silnic, čtyři mosty a počítáme i s množstvím menších kobercových oprav. Dokončují se také projekty v rámci průmyslové zóny Vrchlabí. Dohromady počítáme s 44 projekty a s předpokládanými investicemi ve výši jedné miliardy korun," shrnul plán pro letošní a částečně i příští rok hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.

Plánovaná miliardová částka je přitom nejvyšší investicí do oprav silnic v historii kraje, jako majitele silnic druhých a třetích tříd. "Pro představu, v letech 2013 – 2015 jsme opravili celkem 143 kilometrů krajských silnic za 1,7 miliardy korun. Jen v roce 2015 to pak bylo celkem 700,2 milionu korun. Letošní rekordní sumu můžeme vynaložit především díky evropským a státním dotacím, ale také díky dobrému hospodaření kraje, kdy můžeme přebytek financí dále investovat. Z loňského přebytku tak kraj uvolnil na letošní opravy 100 milionů korun," doplnil náměstek hejtmana Karel Janeček, který je odpovědný za oblast dopravy.

Na Náchodsku se práce dotknou šesti kilometrů silnic a dvou mostů. Vyžádají si více než 160 milionů korun. Největší akcí je zde oprava úseku silnice II/303 od odbočky na Jetřichov až do Broumova, která navazuje na dřívější rekonstrukci silnice přes Pasa. Oprava zmiňovaného úseku vyjde na zhruba 57 milionů korun.

Financování oprav bude zajištěno z několika zdrojů. Největší část nákladů pokryjí dotace z IROP, a to více než z poloviny. V tomto případě je výše dotace 90 % (85 % EU a 5 % státní rozpočet), zbytek financuje kraj. Druhým nejvýznamnějším zdrojem je SFDI, kde by měla dotace krýt 100 % nákladů. Část projektů bude financována z krajského Fondu rozvoje a reprodukce nebo v rámci podpory rozvoje průmyslové zóny Vrchlabí.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)