Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Práce
  • Lednový nárůst nezaměstnanosti na Náchodsku
banner

Lednový nárůst nezaměstnanosti na Náchodsku

René Herzán

Středa, 9. února 2011

Lednový nárůst nezaměstnanosti na Náchodsku

Podle informace ředitele Úřadu práce v Náchodě Michala Pejskara došlo v lednu v okrese Náchod k mírnému nárůstu nezaměstnanosti.

Ze čtyř regionů okresu Náchod (spádová oblast obcí s rozšířenou působností) dosáhl k 31. lednu 2011 nejvyšší míry nezaměstnanosti s hodnotou 12,1% region Jaroměřsko, dále pak region Broumovsko s hodnotou 11,3%.

 

Oblastí s nejvyšší mírou nezaměstnanosti z deseti spádových oblastí okresu byla k 31. lednu 2011 oblast Broumov, kde míra nezaměstnanosti činila 12,5% (o 3,6% vyšší než celookresní údaj a o 2,8% vyšší než údaj za celou ČR). Oblastí s druhou nejvyšší mírou nezaměstnanosti, a to 11,3%, byla oblast Jaroměř.

Nejvyšší míra nezaměstnanosti byla ke konci měsíce ledna vykázána v obcích Božanov 16,11% (24 nezaměstnaných), Křinice 15,64% (28 nezaměstnaných), Hynčice 15,05% (14 nezaměstnaných) a  Martínkovice 14,45% (37 nezaměstnaných).

 

Na vytvořených pracovních místech dotovaných z prostředků aktivní politiky zaměstnanosti, která jsou financována ze státního rozpočtu ČR, bylo úřadem práce v Náchodě umístěno ke konci ledna 2011 celkem 177 uchazečů. V rámci národních projektů spolufinancovaných z Evropského sociálního fondu bylo ke stejnému datu umístěno na veřejně prospěšných pracích a společensky účelných pracovních místech 92 uchazečů. V lednu 2011 bylo zahájeno 7 rekvalifikačních kurzů, do kterých nastoupilo 8 uchazečů. Nejčastěji byla realizována rekvalifikace na rozšíření řidičského průkazu.

216 žáků 9. ročníků základních škol využilo možnosti COMDI testování, které vede ke zmapování osobnosti klienta v oblasti možné budoucí profesní orientace. Test obsahuje nejen vědomostní otázky, ale zhodnocuje také výkonové faktory, vlastnosti osobnosti, profesní předpoklady apod.

Na Informačním a poradenském středisku byly realizovány pravidelné středeční aktivity na témata životopis, přijímací pohovor, možnosti vzdělávání a podnikání je příležitost. Schůzek se účastnilo 45 klientů.

Během ledna se na úřad práce nově přihlásilo 746 osob. Absolventů škol se zaevidovalo 22. Největší počet nově příchozích tvořily osoby po ukončení pracovního poměru u zaměstnavatele. Jednalo se v největší míře o řemeslníky a opraváře, obsluhu strojů a zařízení a montéry, významnou skupinou byli rovněž pomocní a nekvalifikovaní pracovníci a dále pracovníci ve službách a prodeji. Po ukončení osobní péče o dítě nebo osobu závislou se v prosinci zaevidovalo 43 uchazečů. Nově hlášených nezaměstnaných po ukončení samostatné výdělečné činnosti se zaevidovalo 122.

Vyřazeno z evidence úřadu práce bylo celkem 630 uchazečů. Z nich 431 bylo umístěno do nového zaměstnání. V největší míře se jednalo o řemeslníky a opraváře, obsluhu strojů a zařízení a montéry, a o pomocné a nekvalifikované pracovníky. Vývoj nezaměstnanosti byl dále pozitivně ovlivněn nově vytvořenými pracovními místy dotovanými úřadem práce z prostředků aktivní politiky zaměstnanosti, na která bylo v průběhu ledna umístěno 31 uchazečů. Z tohoto počtu nastoupilo 8 uchazečů na veřejně prospěšné práce, vytvářené zejména městy a obcemi okresu pro své občany na úklid, údržbu pořádku v obcích a jejich okolí a vylepšování životního prostředí. Další uchazeči nastoupili k zaměstnavatelům na společensky účelná pracovní místa vyhrazená, která jsou příspěvky úřadu dotována zpravidla 6 měsíců. Počet vyřazených uchazečů pro nespolupráci s úřadem práce a maření součinnosti dosáhl hodnoty 59 osob.

Z 295 evidovaných volných pracovních míst byly v lednu nejpočetněji zastoupeny textilní profese švadlena, šička, dělník textilní výroby 50 (16,9%), profese strojírenské jako kovodělník, obráběč kovů, soustružník, frézař, nástrojař, strojní zámečník, strojírenský technik, konstruktér,  projektant 49 (16,6%), administrativní a technické profese jako účetní, fakturant, administrativní pracovník, obchodní referent, programátor 46 (15,6%), a dále profese z oblasti služeb prodavač/ka, pokladní, kuchař, číšník, servírka, barman 29 (9,8%).

Na jedno volné místo v současnosti připadá v okrese Náchod 16,9 uchazečů o zaměstnání. Nejvyšší počty uchazečů na jedno volné místo vykazuje ke konci ledna region Jaroměřsko 38,2 uchazečů, dále pak region Broumovsko 33,2 uchazečů. Hodnota za celou ČR činí 18,2 uchazečů na jedno volné místo.

Podrobné údaje najdete na stránkách Úřadu práce v Náchodě.

Zdroj zprávy - Mgr. Radim Petrů a Ing. Hana Sedloňová, oddělení trhu práce a kontroly, Zuzana Dýmová, odbor zprostředkování a poradenství.

Foto Wikimedia Commons Brian Snelson

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)