Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Práce
  • Národní památkový ústav pořádal v Broumově metodický den na téma Termosanace dřevěných konstrukcí
banner

Národní památkový ústav pořádal v Broumově metodický den na téma Termosanace dřevěných konstrukcí

Jakub Děd

Středa, 3. dubna 2013

Národní památkový ústav pořádal v Broumově metodický den na téma Termosanace dřevěných konstrukcí

Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Josefově uspořádal minulou středu ve spolupráci s římskokatolickou farností, děkanstvím Broumov, odborně metodický den na téma Termosanace dřevěných konstrukcí. Akce se konala v Kreslírně bývalého klášterního gymnázia v Broumově v rámci mediálního tématu NPÚ pro rok 2013 Dřevo v památkové péči – podoby, hodnoty a jejich ochrana a projektu Pro život kostelů Broumovska.

Cílem akce bylo seznámit co nejširší spektrum odborné veřejnosti s relativně novými metodami možného způsobu sanace dřevěných konstrukcí napadených aktivním dřevokazným hmyzem. Příjemným překvapením byla účast více než čtyř desítek odborníků z řad pracovníků NPÚ, obcí s rozšířenou působností, tesařů, projektantů, studentů i vlastníků kulturních památek.

První předvedenou metodou bylo mikrovlnné zahřívání dřevěných konstrukcí. Po představení principu metody, způsobu aplikace a možného využití nejen na dřevo, ale i na sanaci zdiva následovala bohatá diskuse zaměřená zejména na bezpečnost metody z hlediska požární ochrany, účinnosti v závislosti na stáří a vlhkosti dřeva. Nevyhnutelnou se stala diskuse o obecném vlivu mikrovln na lidský organismus. Metoda se ukázala jako účinná a efektivní zejména při menším rozsahu napadení dřeva lépe přístupných konstrukcí. Jako velmi důležitá se ukázala nutnost kvalitní přípravy aplikace metody a volba vhodného typu přístroje na daný prvek či konstrukci v závislosti na jeho rozměrech.

Druhou představenou metodou byla horkovzdušná termosanace, založená na principu zahřívání dřevěných konstrukcí vháněním horkého vzduchu do uzavřeného prostoru. Metoda se ukázala jako vhodnější pro sanaci konstrukcí větších rozměrů s horším přístupem. Jako žádoucí se ukázalo vzájemné doplňování obou metod, obě metody vyžadují po aplikaci preventivní chemické ošetření dřeva.

Kromě dvou předem avizovaných metod byla účastníkům představena také alternativní možnost impregnace dřeva bylinným roztokem s absencí chemie a zcela nová metoda sledování tlaku a teploty dřeva při zahřívání pomocí optických vláken. Nechybělo ani obecné představení dřevokazného hmyzu.

Akce byla zakončena exkurzí do krovu kostela sv. Barbory v Otovicích napadeného aktivním tesaříkem krovovým. Krov kostela byl v minulosti sanován dílčími výměnami a chemickou impregnací, tento způsob sanace se však sám o sobě ukázal jako málo efektivní.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)