Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Práce
  • Rada Města Broumova přípravuje podklady k zadání veřejné architektonické soutěže na využití měšťanského pivovaru
banner

Rada Města Broumova přípravuje podklady k zadání veřejné architektonické soutěže na využití měšťanského pivovaru

René Herzán

Úterý, 11. září 2012

Rada Města Broumova přípravuje podklady k zadání veřejné architektonické soutěže na využití měšťanského pivovaru

V těchto dnech je broumovská veřejnost seznamována s návrhem budoucího využití měšťanského pivovaru. Rada Města Broumova zveřejnila první výsledky více než půlroční činnosti pracovní skupiny, jejímž úkolem je připravit zadání k otevřené architektonické soutěži.

"Záměrem je oživit atraktivní lokalitu v historickém centru města pro své občany – tzn. nalézt vhodné funkce, připravit a realizovat soutěž a na vybrané řešení nechat vyhotovit projekt," uvádí v tiskové zprávě Rada města.

Členy pracovní skupiny jsou místostarosta Kamil Slezák, radní a předseda finančního výboru města Jiří Ringel, zastupitel, teoretik architektury a bývalý stavební technik Petr Staněk a autorizovaný architekt a odborný člen týmu Petr Všetečka z Brna.

Podklady k přípravě zadání architektonické soutěže budou schvalovat zastupitelé města. Zpracované zadání bude předloženo k veřejné diskusi. Samotnou soutěž, z níž by mělo vzejít nejvhodnější řešení, zamýšlí radnice vyhlásit v prvních měsících roku 2013.

Uvádíme celé znění výsledku pracovní skupiny:

Budoucnost měšťanského pivovaru v Broumově

1. Uvedení

Komplex bývalého pivovaru a okolní rozlehlý prostor jsou majetkem města. Klíčovým hlediskem jakéhokoliv řešení proto musí být naplňování veřejného zájmu. První kroky tímto směrem učinilo zastupitelstvo na jaře 2011 zastavením projektu Sportcentra.

Východiskem k dalším krokům byl slib pokusit se zachovat strategickou lokalitu v majetku města, s cílem oživit ji k užívání jeho občanům. Vznikla pracovní skupina Rady města, jejímž prvořadým úkolem bylo posoudit tyto možnosti: prodej pivovaru, pronájem, demolice - nebo rekonstrukce; zachovat, nebo zredukovat stávající hmoty komplexu? Po pečlivém zvážení a za fundované pomoci odborníků začala pracovní skupina s přípravami otevřené architektonické soutěže na využití celého prostoru, včetně stanovení stavebního programu.

Výsledky soutěže by měly ukázat co nejlepší možné řešení v těchto ohledech: čemu bude komplex a okolní prostor sloužit, architektonické řešení (vzhled) a ekonomická a hospodářská schůdnost. Takový postup se uplatňuje v případech, kdy záměrem je vyřešit úlohu co nejlépe a za co nejméně peněz.Pokud nenastanou výraznější negativní okolnosti, chtěla by radnice soutěž vypsat v prvních měsících roku 2013.

2. První kroky k veřejné architektonické soutěži

- Úkol pro přípravný tým

Revitalizaci strategického prostoru v centru města bylo nutno znovu postavit na startovní čáru a odpovědět na otázku: Co dál? Jako nejvhodnější byly shledány takové veřejné funkce, které město chce a je povinno svým občanům zajišťovat a které vyžadují rekonstrukci momentálně užívaných prostor nebo mají nevyhovující umístění.

- Vhodné funkce pro využití komplexu

Po pečlivém průzkumu a následném posouzení došla pracovní skupina k závěru, že k budoucímu využití by připadaly nadzemní plochy. Spodní prostory komplexu (sklepy) by se zakonzervovaly a prozatím zůstaly nedotčeny.

V konečném sítu pak zůstaly jako nejvhodnější tyto funkce: knihovna s přednáškovým a výstavním prostorem, základní umělecká škola s víceúčelovým (tanečním, koncertním...) sálem a městská "výstavní síň" či jiný reprezentační prostor. Posouzeno bylo též případné umístění bazénu, městského muzea a další.

Velikost bývalého pivovaru nabízí též možnost částečného komerčního využití – vhodné drobné komerční aktivity mohou zpestřit a zatraktivnit celý prostor. Zásadní ovšem je, že by se jednalo o pronájem, a ne o prodej částí budov.

Oživení komplexu může být i po jednotlivých etapách, dle finančních zdrojů, které budou k tomu dostupné.

- Knihovna a ZUŠ: proč je umístit do pivovaru?

Prostory, v nichž dnes sídlí Městská knihovna a ZUŠ, jsou v nevyhovujícím stavu. Avšak s jejich umístěním do objektu pivovaru je také spojena navazující otázka: Jak naložit s majetkem města, v němž momentálně obě instituce sídlí? Pokud by se stávající prostory v dohlednu rekonstruovaly (a v případě ZUŠ by musely), nedokázaly by vynaložené prostředky vyřešit zásadní problémy s výměrem daných ploch. Umístěním do pivovaru by se tato otázka vyřešila.

Městská knihovna sídlí ve dvou patrech obytného domu. Dle příslušných tabulek se jí nedostává potřebných ploch a není v žádoucím technickém stavu. Knihovně by též vyhovoval menší společenský prostor pro související aktivity, jež provozuje v rámci své náplně činnosti (besedy, komorní výstavy a pod.). Uvolněné prostory by se mohly zrekonstruovat například na byty.

Budova bývalého ženského kláštera a donedávna Zvláštní školy je pro základní uměleckou školu zcela nevyhovující. Škola disponuje pouhou třetinou potřebných ploch; objekt je ve špatném technickém stavu, navíc napaden dřevomorkou; rekonstrukce a změna jeho funkce je nevyhnutelná.

3. Veřejná diskuse

Výstupem pracovní skupiny je návrh budoucího využití pivovaru včetně souhrnu požadavků na potřebné prostory pro jednotlivé funkce - tedy nezbytné podklady k přípravě zadání veřejné architektonické soutěže, které budou schvalovat na veřejném zasedání zastupitelé. K následné veřejné diskusi budou předloženy výsledky soutěže, z níž by mělo vzejít nejvhodnější řešení budoucnosti pivovaru a nakonec i projekt jeho rekonstrukce.

Jak bude veřejnost informována o přípravách k rekonstrukci?

Radnice chystá různé formy prezentace zamýšleného postupu. S problematikou budou občané seznamováni prostřednictvím Broumovských novin, na internetových stránkách města s možností diskusního fóra, představením veřejnosti v kongresovém sále infocentra a dalšími mediálními cestami. Součástí veřejné diskuse bude též anketa. 

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)