Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Práce
  • Silnice od Broumova přes Otovice k polským hranicím se zatím opravovat nebude

Silnice od Broumova přes Otovice k polským hranicím se zatím opravovat nebude

René Herzán

Neděle, 13. března 2016

Silnice od Broumova přes Otovice k polským hranicím se zatím opravovat nebude

Královéhradecký kraj v minulém roce vyhlásil úmysl zlepšit dopravní prostupnost v příhraničních oblastech. Jedním z projektů byla rekonstrukce silnice od Broumova přes Otovice k polským hranicím. Otovice se však obávají tranzitní dopravy přes obec. Projekt za téměř 100 milionů korun se tak nedotáhl do konce, protože se nestihlo včas požádat o dotaci. Projektová dokumentace pro toto územní rozhodnutí je hotové, bude však záležet na dalších jednáních, zda bude toto územní rozhodnutí vydáno.

"Bohužel musím konstatovat, že spolupráce mezi krajem a obcí Otovice není dobrá, což je pro mne zklamáním, protože já nemám další jiný příklad, kdy by kraj s nějakými obcemi nespolupracoval," zdůraznil hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc, který se minulý týden zúčastnil jednání zastupitelstva obce. Uvedl dále, že kraj nemá v úmyslu povolit přes obec tranzitní dopravu. "Bude zde doprava, která bude na výjimky, ale ty my nerozšiřujeme. Výjimky prodlužuje broumovský úřad a kraj k tomu dává určité vyjádření. Ale platí jedno, že pokud se tady bude opravovat silnice, a ta se tedy momentálně opravovat nebude, tak kraj neuvažoval o tom, aby se tady otevřela tranzitní doprava, že by tu kromě výjimek někdo mohl jezdit. Na druhou stranu si neumím představit, že by podnikatelé na Broumovsku, aspoň na ty výjimky, tuto komunikaci nemohli využívat."

Hejtmanovi oponoval starosta Otovic Petr Novák: "Komunikace v Otovicích je totálně zničená, otovičtí občané ji ale nezničili, most je v havarijním stavu. 3. ledna 2016 skončila platnost některých výjimek. Náklaďáky ale tady jezdí dál. Pravděpodobně byly výjimky vydány nové. Most se rozpadá a Správa silnic uděluje souhlasy k výjimkám. Pokud tedy kraj prostřednictvím Správy silnic neumí zabezpečit ničení majetku, nemůže tedy chtít po obci, aby toto podporovala a vzdala se svého majetku ve prospěch neschopného správce."

Podle slov Petra Nováka se všech jednání účastnili i ostatní zastupitelé obce, a tak s tvrzením hejtmana ani s tvrzením ředitele SÚS Jiřího Brandejse, který se zasedání otovického zastupitelstva také zúčastnil, nesouhlasili. "Nikdo neřekl, že značky na hraničním přechodu zůstanou – SÚS tvrdila, že to není v její kompetenci. Navrhovali jsme SÚS, ať si komunikaci opraví ve stávajících parametrech – odpověď: to nejde. Dále po celou dobu vyjednávání SÚS tvrdila, že chodníky i obrubníky musí financovat obec. To, že kraj nezmění dopravní značení, a že mohl finančně podpořit výstavbu chodníků je pouhé účelové tvrzení, které však při vyjednání nikdy nepadlo. Veškerá jednání probíhala pod tlakem zástupců SÚS, projekt byl unáhlený," tvrdí starosta Novák.

Otovičtí občané byli do roku 1989 zvyklí, že obec nebyla průjezdná, a tak si stále nemohou zvyknout na zvýšenou dopravu a s tím i postupné opotřebování vozovky. Starosta Novák, který na začátku jednání zastupitelstva předal hejtmanovi stížnost podepsanou 320 občany, dokonce označil připravovanou smlouvu za hanebnou. Ohradil se také, že by Otovice bojkotovali rekonstrukci vozovky.

"Jak obec Otovice blokuje opravu krajské komunikace? Komunikace je krajská a kraj si komunikaci může opravit bez souhlasu obce. Proč to kraj už dávno neudělal? Rozpadá se most přes Černý potok, obec k tomu dala souhlas a je vydáno stavební povolení na most nový. Co tedy obec blokuje – opravu komunikace? Já se domnívám, že ne. Obec pouze neschválila smlouvu o právu provést stavbu na cizím pozemku. Ta smlouva se totiž netýká pouhé opravy komunikace, ale týká se kompletní změny parametrů komunikace. Obci, ale i ostatním vlastníkům pozemků, byla totiž v loňském roce předána ke schválení hanebná smlouva. Smlouva, ve kterém měli zastupitelé schválit a starosta podepsat prohlášení, že byli seznámeni s projektovou dokumentací. Do dnešního dne projektová dokumentace neexistuje."

"My jsme zde měli možnost, a říkám to v minulém čase, využít peněz z česko-polské spolupráce a byla tady možnost, že by se tato silnice z Broumova na Otovice až k hranicím začala rekonstruovat. Zároveň by se připravily podmínky na vybudování chodníků. Tím by zde byla nová silnice, na které by platilo omezení tranzitní dopravy, a byly by tu chodníky, které by zvýšily bezpečnost chodců. Bohužel jsme vydali, teď už lze říci, že zbytečně, peníze na projektovou dokumentaci, a já tady mám po bodech zápis, proč jsme nedošli k závěru a tím nemáme reálně možnost získat stavební povolení a propásli jsme i termín, kdy se žádá o peníze česko-polského operačního programu. Problém vidím v tom, že zde nebyla spolupráce mezi SÚSkou a obcí, a určitým způsobem to vyvrcholilo tím, když nám pan starosta předal návrh smlouvy, kde měl kraj platit smluvní pokutu ve výši milión korun, pokud nedodržíme nějaké podmínky, které ani teď neumím definovat. Je to podle mne naprosto nestandardní záležitost, se kterou jsem se ještě nesetkal," uvedl Lubomír Franc a vyjmenoval příklady, kde se evropských dotací využilo ke zvelebení míst na Broumovsku:

"Mě to mrzí ještě z jednoho důvodu. Cítím se tady na Broumovsku jako určitý patriot a vždycky jsem se snažil, aby se Broumovsku dostalo po letech opomíjení nějakých investic. Mohu to ilustrovat třeba vybudováním kanalizace v Hejtmánkovicích, investice v Martínkovicích, v Božanově, vybudovali jsme Pasa, což byla ohromná stavba, a letos se bude pokračovat silnicí z Jetřichova do Broumova. V tomto případě Otovic platí, co jsem vždy říkal: tranzitní dopravu ne, ale dopravu v rámci Broumovského výběžku s udělenými výjimkami ano."

"Já chci jenom říci, že vývoj nezastavíte. Nastavme si nějaké parametry, které by vyhovovaly všem, jak podnikatelům, tak nám občanům. Žijeme tady v krásném koutě, ale něčím se živit musíme," promluvil na závěr zasedání otovického zastupitelstva host, starosta Hejtmánkovic Václav Harasevič, v reakci na odmítavé názory otovických občanů na dopravu v obci.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)