Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Práce
  • V Broumově vznikne sociální podnik, který dá práci lidem se ztíženým přístupem na pracovní trh
banner

V Broumově vznikne sociální podnik, který dá práci lidem se ztíženým přístupem na pracovní trh

René Herzán

Čtvrtek, 7. července 2011

V Broumově vznikne sociální podnik, který dá práci lidem se ztíženým přístupem na pracovní trh

V Broumově vznikne produkční digitální tiskárna a zaměstná v první fázi až 4 lidi. Někteří z těchto lidí budou pracovat na částečné úvazky a ve spolupráci s odborem sociálních věcí Městského úřadu bude práce nabídnuta pracovníkům se ztíženým přístupem na pracovní trh.

Za tímto projektem stojí společnost Centrum služeb Broumov s.r.o., která vznikla v roce 2010. Společnost se svou žádostí o podporu projektu sociálního podniku uspěla u Ministerstva práce a sociálních věcí. Centrum služeb již nyní začalo hledat pro tento projekt prvního zaměstnance, který by měl tiskárnu vést. S dalšími pracovními místy se počítá pro obsluhu tiskového stroje a pro dokončovací práce s tiskovinou. Předpokládá se zaměstnat osoby se zdravotním postižením, pečující o osobu blízkou či osoby opouštějící zařízení pro výkon ochranné výchovy. Výběr zaměstnanců bude probíhat ve spolupráci s Úřadem práce v Broumově a bude zahájen v březnu 2012.

S projektem je seznámen i starosta Města Broumov Milan Kotrnec, který řekl: "U tohoto sociálního podniku si cením, že strategické cíle jsou v souladu s Integrovaným plánem rozvoje Broumovska pro roky 2007 až 2013". Na výběru zaměstnanců se budou podílet i starostové z Dobrovolného svazku obcí Broumovsko.

Tiskařské centrum bude umístěno v prostorách bývalého klášterního gymnázia v Broumově. Výstupním produktem centra bude poskytování služeb v oblasti tvorby barevných i černobílých dokumentů a grafických návrhů tiskovin s následnou reprodukcí digitálním tiskem. Vyrábět se zde budou knihy, brožury, letáky, vizitky, nástěnné a stolní kalendáře, samolepky, pohlednice, společenské pozvánky a další tiskoviny.

Společnost Centrum služeb se hlásí k principům sociální firmy. Sociální firma je konkurenceschopný podnikatelský subjekt působící na běžném trhu, jehož účelem je vytvářet pracovní příležitosti pro osoby výrazně znevýhodněné na trhu práce a k tomu jim poskytovat přiměřenou pracovní a psychosociální podporu. Osoby výrazně znevýhodněné na trhu práce jsou zdravotně postižení (dlouhodobě duševně nemocní, tělesně a mentálně postižení, osoby s kombinovaným postižením), sociálně znevýhodnění (bývalí uživatelé návykových látek, osoby po návratu z vězení, bezdomovci) a ti, u kterých se předpokládá, že budou potřebovat dlouhodobou pracovní a psychosociální podporu.

Podobné sociální firmy jsou již po České republice značně rozšířeny. V provozu jsou kavárny, restaurace, grafická studia či zahradnictví, která zaměstnávají osoby s duševním onemocněním, osoby se zkušeností drogové závislosti nebo mladé lidi po odchodu z ochranné výchovy.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)