Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • „Nacionalismus – vejce, z něhož se líhnou války"
banner

„Nacionalismus – vejce, z něhož se líhnou války"

Jindřich Horkel

Čtvrtek, 26. ledna 2012

„Nacionalismus – vejce, z něhož se líhnou války"

„Ingrid coby seveřanka, na sněhu je jako divá, když sníh taje při oblevě, v slzičkách se na to dívá." Na Wikipedii se dočtete, že máme v naší republice asi 2 821 žen a dívek s tímto jménem. A v souvislosti s níže uvedeným výročím citát Guy De Maupassanta: „Nacionalismus je také náboženství. Je to vejce, z něhož se líhnou války."

Dnes, přesně před 67 lety, pár měsíců před koncem války, osvobodila Rudá armáda Osvětim. Vyhlazovací tábor, kde bylo v plynových komorách zavražděno více než 1 000 000 lidí. Že to byli z 90% Židé, jen zvýrazňuje zrůdnost tehdejší doby.

Chci věřit, že dnešní svět je lepší, než byl ten před téměř 70 lety. Již proto, jak říká jedna moje známá, že se každý rok rodí na světě o 2 dobré lidi víc než v roce předešlém. Avšak potřeba právě se rozvíjející občanské iniciativy ke zvrácení rozhodnutí Ministerstva životního prostředí o uvolnění cesty k těžbě plynu na Broumovsku a Trutnovsku, ukazuje nutnost dávat si pozor i dnes.

Až v dubnu 1944 nadiktoval uprchlík z Osvětimi Walter Rosenberg ohromeným židovským představitelům v Žilině svoji výpověď o dění v Osvětimi (což zachránilo život dalším asi 200 tisícům lidí). Dnes se nikdo neobtěžuje vysvětlit nám, kteří zde žijeme, co pro nás vlastně těžba břidlicového plynu „subjektem Basgas Energia Czech s.r.o. Praha", jak se uvádí v rozhodnutí MŽP, znamená. Dnešek je však „Mezinárodním dnem památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti". A když nebudeme lhostejní, určitě se nám nestane, že jednou budeme vyděšeni jako židovští představitelé v Žilině před 68 lety. Paralela, že jde opět o „plyn", je jistě náhoda.

Foto Wikimedia Commons Chmee2

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)