Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Asociální nákupy
banner

Asociální nákupy

Petr Štěpnička

Úterý, 18. srpna 2020

Asociální nákupy

Nejsem vždy příjemně naladěn. Nerad to přiznávám, ale realita je zkrátka taková. Někdy se třeba vůbec necítím na "malý sociální pokec", ke kterému dochází při náhodném setkání na ulici, nebo - daleko častěji - v obchodě. Jenže jíst se musí, a tak je nutné dříve nebo později vyrazit mimo bezpečný prostor bytu - mezi lidi.

V tu chvíli přichází doba na taktizování - kdy je pravděpodobné, že v Lidlu nebo Penny bude nejméně nakupujících? Časné ranní hodiny, které jsou teoreticky vhodné o víkendu, mohu předem vyloučit, protože krom občasné asociálnosti jsem permanentní sobec, který si rád přispí. Dobré je pravé poledne ve všední den, kdy špička akcechtivých konzumentů otupěla a odpolední hrozny pracujících teprve čekají na své (vy)mačkání. Protože ale v danou dobu sám pracuji, většinou je nutné anulovat i tuto možnost. Zbývá pozdní večer, nejlépe půl hodiny před zavřením.

Pak už stačí jenom statečně vykrýt nenávistné pohledy prodavaček a hbitě prohopsat nad jejich útočnými mopy, případně se vyhnout vražedně najíždějícím čistícím rolbám. Ani to však není vítězství. Dlouhodobá zkušenost totiž ukázala, že v čím nemluvnějším (přinasraném) stavu se nacházím, tím větší je pravděpodobnost náhodného setkání, nehledě na čas, ve kterém nákup probíhá. Taktický postup mezi regály a nenápadné ohledávání nejbližšího prostoru nehraje roli, dřív nebo později se vyloupne známá tvář, v lepším případě pouze soused od vedle, ještě pravděpodobnější je ale obličej neviděný mnoho let, nejlépe ze střední nebo rovnou ze základky.

Vůbec mi přijde, že ideální místo k pořádání třídních srazů je supermarket. Člověk, který se jindy nedá dohledat na celém širém internetu, se najednou objeví u ředkviček v akci. U sýrů zase stojí bývalá učitelka, a u pokladny čeká kámoš z hospody (pokud ne v roli kupujícího, pak dříve nebo později rovnou v profesi prodavače). A protože návštěvní hodiny pro asociály v maloměstských obchodech zatím neexistují, je zkrátka nutné tužit se ve společenské komunikaci. Což se nakonec hodí pro případ, kdy asociál povolí a jde se dobrovolně bavit mezi své přátele. Pakliže mu ovšem - po předešlé zkušenosti z ulice či supermarketu - ještě nějací zbyli.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)