Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Až se srdce v popel promění, po větru jej hoďte...
banner

Až se srdce v popel promění, po větru jej hoďte...

Ida Jenková, starostka Police nad Metují

Pátek, 3. listopadu 2017

Až se srdce v popel promění, po větru jej hoďte...

Až se srdce v popel promění, Po větru jej hoďte, Aby zapad v trávu na lukách. Kdyby z něho rostla kopretina, Ať se převysoko k slunci vzpíná, Jako živé lidské ruce, Které do dlaní chtěly vzít slunce.

Opět nastal čas dušiček. Setkávání se živých s mrtvými. Čas vzpomínek, úcty, uvědomění si.

Všichni máme někde své milé, kteří museli odejít. A jednou budeme i my s těmi, kterým bude zapálená svíčka, položeny květiny... Smrt je něco, co nás staví do jedné řady, co nás i sbližuje. Slovy Františka Čelakovského – V jedné hospodě na nocleh pán nepán se sejdem. To je to první, co jistě můžeme mít na mysli právě v tento den, kdy jsou hřbitovy plné lidí, světel a květin. Ve smrti je určitá rovnost.

My starší máme odchod z tohoto světa před očima často. Prostě – už se kácí v našem lese... S odžitým časem si uvědomujeme, jak je lidské tělo křehounké. Jímá nás úžas nad tím, co všechno muselo a musí vydržet. Mládí bere všechno jako samozřejmé. Udělejme si čas a choďme se svými dětmi a vnoučaty na hřbitovy i v průběhu roku. Za svými odešlými, ale i za známými či neznámými. Náhrobky povídají. Vzpomínky se vyrojí. Mnohdy si uvědomíme, kolik času už zase uteklo...

Mějme na paměti, že každému z nás je souzen jen doušek z poháru věčnosti.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)