Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Broumov jako vítěz?
banner

Broumov jako vítěz?

Petr Štěpnička, foto archiv

Čtvrtek, 9. února 2023

Broumov jako vítěz?

Úvaha Petra Štěpničky o tom, proč má smysl usilovat o titul Evropské hlavní město kultury. 

Broumov má v současnosti dvě tváře. Jednak jde o město, kde v prezidentských volbách většina lidí volí Babiše, kde jsou lidé schopni sepsat petici za sundání ukrajinské vlajky, kde se nedaří ideálně vyladit soužití s romskými spoluobčany, nebo kde se – dle některých žebříčků – žije skoro nejhůř v celé republice. Broumov je ale zároveň místo, které kandiduje na Evropské hlavní město kultury. Tato snaha je na první pohled kontrastně absurdní a u mnohých vzbuzující posměšné komentáře, zvlášť při pohledu na protihráče v podobě Českých Budějovic. Vždyť tak malé město jako Broumov nemůže mít nikdy šanci! Jenže právě o to jde. Broumov nemá co ztratit, ale může hodně získat. Už teď se o něm díky postupu do finále zmíněné soutěže dozvědělo ohromné množství lidí, o Broumovu se mluví a píše víc než kdy jindy. Někdo možná namítne, že si za mediální přízeň nic nekoupíme, jiní si rovnou myslí, že na to Broumov prostě a jednoduše nemá. Ale co když pointa vězí v pouhé změně myšlení? V přehoupnutí se do sebevědomého pohledu na naše pohraniční město, a zároveň ve víře, že i cesta může být cílem? Můj názor byl zpočátku hodně skeptický, nyní jej musím přehodnotit, nikoli proto, že Broumov postoupil do finále, ale proto, že mi je čím dál více sympatická práce týmu, který za celou aktivitou stojí, že si možná konečně uvědomuji podstatu a smysl celé kandidatury. Jinými slovy, že mě přestal bavit negativní postoj. Daleko příjemnější je připustit si myšlenku, že by Broumov mohl zvítězit. Když už ne ve "světské" soutěži, tak alespoň v srdcích jeho obyvatel.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)