Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Broumováci poznávají polské příhraničí
banner

Broumováci poznávají polské příhraničí

Jindřich Horkel

Sobota, 28. září 2013

Broumováci poznávají polské příhraničí

Již druhý výlet s podporou Komise pro zahraniční spolupráci Města Broumov grantem Poznáváme krajinu a historii našich polských sousedů zorganizoval vedoucí zájezdu Pavel Košňar pro spoluobčany z Broumova a okolí.

V sobotu 21. září vyjeli účastníci zájezdu autobusem z Broumova přes polský Tlumačov do sedla Sokol ve výšce 755 n.m. na úbočí Sovích hor, a pak se pokusili o pěší zdolání přes tisíc metrů vysoké Welké Sowy. Pro nevlídné počasí se nahoru odvážilo jen několik lidí, ostatní se od chaty Sowa z výšky 885 metrů vrátili. Následovala prohlídka díla německých nacistů z 2. světové války v pár kilometrů vzdálené Walimi. Ve skalním masivu zde a v okolí začali na několika místech budovat podzemní továrny. Stavba nebyla vzhledem k ukončení války dokončena. Šílenství nacistických pohlavárů je zakleto v betonu a až desítky metrů vysokých, ve skále vysekaných, jeskyních.

Následovala návštěva nedalekého hradu Grodno, jehož historie je vzhledem k blízkosti hranic spjata s osudy lidí na Broumovsku a v celých Čechách. Jedna z budov zámku je jako jediná v Polsku celá pokryta sgrafitem. Zájezd skončil téměř hodinovým posezením, už navečer, na chatě Andrzejówka.

Výborným průvodcem, a pro nemoc Pavla Košňara i vedoucím zájezdu, byl Jiří Kopecký. Jeho znalost nejen geologických zvláštností, ale historie, bývalých i současných cest a chodníků mezi Polskem a Českou republikou, spousty zajímavostí o soužití obou národů v minulosti všechny upoutávaly. Také informace, jak Broumováci jezdili do Sovích hor před válkou lyžovat nebo proč byly trhy z Provodova nedaleko Náchoda přesunuty benediktíny do Police, a další a další, účastníky zájezdu zaujaly. Oživili si tak mnohdy zapadlé znalosti a získali motivaci ke studiu osudů sousedního Kladska a k dalším návštěvám tohoto nedalekého koutu sousedního Polska.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)