Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Broumovsko a historická výročí ve stolním kalendáři na rok 2018
banner

Broumovsko a historická výročí ve stolním kalendáři na rok 2018

Petr Bergmann

Středa, 29. listopadu 2017

Broumovsko a historická výročí ve stolním kalendáři na rok 2018

Na konci listopadu přichází do prodeje již čtrnácté vydání stolního kalendáře s motivy starých pohlednic z Broumovska. Kalendář pro nadcházející rok 2018 je ozvláštněn řadou výročí, jež ilustrují unikátní pohlednice.

Hned v úvodu na tirážové straně připomíná fotopohlednice z dílny broumovského knihkupce a nakladatele Jaroslava Hrábka výročí vzniku Československa v roce 1918. Slavnostní nástup pohraničního vojska na broumovském náměstí zachytil fotograf v roce 1927, my si v roce 2018 připomeneme již sté výročí vzniku republiky.

V měsíci říjnu uplyne osmdesát let od obsazení Sudet německou armádou. Atmosféru broumovského náměstí v nacistické výzdobě, která vítala řady nastoupených německých vojáků, přibližuje vzácná pohlednice vydaná fotografem a nakladatelem Reinholdem Justem z Broumova.

Rok 2018 je také rokem výročí 100 let od konce první světové války. Broumovsku se válečná vřava vyhnula, ale i tak do ní narukovaly stovky mužů z celého regionu. Naopak na Broumovsko byli přivážení váleční zajatci, pro které byl vybudován zajatecký tábor mezi Broumovem a Martínkovicemi. Bylo zde zadržováno na 30.000 Srbů, Rusů, Italů, Rumunů a Černohorců. Existenci tábora a sídlo jeho velitelství v budově dnešního broumovského gymnázia připomíná další fotopohlednice, kterou si pořizovali každoročně důstojníci rakouské armády před vchodem do budovy. Zájemci o dějiny Broumovska a o vojenskou historii se mohou těšit na výstavu a publikaci o zajateckém táboře, které ke zmíněnému výročí připravuje Institut regionální paměti Broumovska.

V roce 1818 se narodil Wácslav Wladivoj Tomek, významný historik 19. století, žák a pokračovatel díla Františka Palackého, který byl těsně spjat s naším regionem. V roce 2018 si budeme připomínat výročí 200 let od jeho narození. W. W. Tomek doučoval syna ředitele polického klášterního panství Dáni a zamiloval se do jeho dcery Lidunky. Ta se později stala Tomkovou ženou a slavný historik tak měl důvod vracet se do Police nad Metují a navštěvovat své přátele a kolegy také v Broumově, Meziměstí a jinde na Broumovsku. Byl prvním historikem, který vědecky zpracoval dějiny Broumovska a Policka a region často zmiňuje také ve svých pamětech. V kalendáři je Tomkovo výročí vzpomenuto uvedením pohlednice Tomkovy ulice v Polici nad Metují, dříve Hořejší, která byla přejmenována na počest snad nejvýznamnější osobnosti Policka.

Kaledář se také uvedením pohlednice s motivem kostela sv. Prokopa v Bezděkově vrací k letošnímu výročí 150 let od narození Sigismunda Boušky. V roce 2018 bude pokračovat výstava o Bouškovi v Muzeu Broumovska v broumovském klášteře, v průběhu roku bude také vystavena v Bezděkově, Machově, Polici nad Metují a ve Rtyni v Podkrkonoší, kde Bouška dožil poslední roky svého života, než v roce 1942 zemřel. I v roce 2018 si tedy budeme tuto osobnost naší kulturní historie připomínat.

Uvedená výročí a především fotografická dokumentace, která je ilustruje, ozvláštňují vydání stolního kalendáře pro rok 2018. Jsou to však také klasické místopisné pohlednice, které milovníky Broumovska potěší pohledem na místa změněná k nepoznání, nebo dokonce zaniklá. Do nejnovějšího vydání kalendáře jsou zařazeny například pohlednice myslivny na Slavném, zbořené části Nového Dvora u Teplic nad Metují, snímky původní podoby broumovské nemocnice nebo zaniklých staveb v Horním Adršpachu, domu na náměstí ve Stárkově, vyhořelého klášterního statku v Polici nad Metují a nebo zcela zaniklého kostela a chalup na Janovičkách. Zajímavostí je také pohlednice Sypací skály na Boru nad Machovem, která se s hřmotem zřítila v roce 1921 a nebo fantazijní kolážová pohlednice s představou o Hejšovině v budoucnosti. Kalendář se starými pohlednicemi opět přináší přes padesát dosud neuveřejněných vyobrazení z Broumovska, která nabídnou pohled na dávno zapomenutou podobu sídel a krajiny dnešní CHKO Broumovsko.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)