Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Červený balónek po Policku
banner

Červený balónek po Policku

Jindřich Horkel

Sobota, 3. června 2017

Červený balónek po Policku

Kreativita dětí nemá mezí. Když se k ní přidá tvořivost a "dětská duše" učitele, může vzniknout dílo nejen zajímavé, ale i umělecky hodnotné. Na francouzský film Červený balónek (1959) si už jen málokdo vzpomene. Pro nás je důležité, že se odehrává v Paříži, v jediné čtvrti. Je o přátelství malého chlapce, nafukovacího balónku a partě kluků, kteří to chtějí překazit.

A tak inspirován tímto příběhem, navrhl učitel výtvarného odboru polické Základní umělecké školy Vladimír Beran svým žákům, dětem ve věku školáků základní školy, natočit vlastní verzi filmu. I když se originál odehrává v jediné pařížské čtvrti, točen byl po celé Paříži, na místech, která byla pro děj a myšlenku filmu nosná, poutavá, zajímavá. Tak poličtí tvůrci natočili film, který se odehrává jakoby v Paříži, včetně počítačově doplněné Eifelovky. Z originálu vybrali zajímavé scény a filmově zajímavá místa a podobná vyhledali ve městě. A tam točili.

Vznikl film, který ve zkratce zachycuje děj předlohy, včetně však vlastní, originální, pointy. Premiéra byla na ZUŠ ve středu 24. května. Protože je film kratší než originál, mohli diváci vidět i krátký, ale svérázný film Kdo chce moc, nemá nic, s využitím stejných rekvizit, natočený na chodbách školy. První den natáčení v Polici totiž hrozně pršelo a nedalo se točit venku. Z tohoto pokusu vznikl i "film o filmu". Je pravdou, že tak technicky kvalitní filmové snímky si mnohé děti natočit nemohou, protože filmové studio v polické "výtvarce" je špičkové. Rád však podtrhuji, že technickou úroveň filmu předčí nápaditost, tvořivost a zanícení dětí – tvůrců. Je vidět z každého "filmového políčka".

Součástí vzpomenuté prezentace, kromě starších ukázek, byl i nejnovější film Lampička. O Lampičce řekla dramaturgyně České televize Lenka Poláková, že by se s ní autor dostal na FAMU a profesor Adler ji označil za "malý zázrak". Autorovi Nikolasovi Letzelovi je 14 let.

Zajímalo mne, jak Červený balónek vznikal. Učitel Beran mi k tomu mimo jiné řekl: "Točili jsme v rozmezí jednoho a půl roku a snažíme se to prodat jako příběh jednoho dne. Závěrečná scéna našeho filmu je jiná než v originálu. Děti si sedly a metodou brainstormingu padaly návrhy. Ostatní je posuzovali a výsledek je myslím zdařilý."

Až se bude film Nikolasův červený balónek někde promítat nebo poběží v televizi, nenechte si jej ujít. Vynikající je kamera, "herci" i hudba k filmu. A nezapomínejte, že jej celý vyrobily děti výtvarného oboru Základní umělecké školy v Polici nad Metují. Alespoň několik jejich jmen: Pascal alias Nikolas - Nikolas Letzel, kamera - Gabriela Palijová, režie - Jan Starý. A potom horda dětí, poličtí občané i Ostrostřelecká garda polická Václava hraběte Radeckého.

Foto archiv ZUŠ Police nad Metují

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)