Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Chvála vody ve studánce v Malých Svatoňovicích
banner

Chvála vody ve studánce v Malých Svatoňovicích

Jindřich Horkel

Čtvrtek, 20. prosince 2018

Chvála vody ve studánce v Malých Svatoňovicích

Tajuplné období adventu, kdy prodlužující se noc nabízí příležitost pohroužit se do tajů přírody. Mně se dostala do ruky kniha, která přímo evokuje zastavení a trochu přemýšlení. Je inspirací k adventnímu, možná spíš vánočnímu zamyšlení nad otázkami, na které jsme zapomněli hledat odpověď. Po prolistování publikace Studánka, vydané ke třístému výročí obce Malé Svatoňovice, jsem si uvědomil pár spojitostí.

Osměluji se tvrdit, že autor skvěle propracované publikace nejen o vodě ve studánce za kostelem pojal její léčivé účinky přímo v kosmických souvislostech. A téma zpracoval z pohledu, který daleko přesahuje náš region. Čtenář vidí "obyčejnou vodu" jako možnost uzdravení, jako kouzlo, o kterém nám v dětství vypravovala naše babička.

Příběh nebudu prozrazovat i proto, že přímo poetického vyprávění autora knihy písmáka Petra Bergmana o okolnostech, příčinách i důsledcích slávy zdejší vody, nejsem schopen. Kdo dnes ví, že v Malých Svatoňovicích byly lázně? Že se zde narodil světoznámý spisovatel Karel Čapek, asi už také mnozí zapomněli. Že tu máme jediný kostel v Čechách, zasvěcený Sedmiradostné Panně Marii ví málokdo. Každý trochu náboženskou vírou poznamenaný člověk, zná artefakty Marie Sedmibolestné, avšak Sedmiradostná? Jaká je to slast, sedm velikých radostí v životě. K tomu má studánka skutečně 7 pramenů.

Nás, víc racionálně zaměřené, upoutají staré mapy, uvedené hned na začátku ve velikosti, vzhledem k formátu knihy 30 x 27 cm si to autor mohl dovolit, dostatečně čitelné. Vedle teologického pohledu prof. Jana Royta i fundovaný rozbor geologických podmínek z pera hydrogeologa Ivana Koroše, přírodních předpokladů i souvislostí s hornictvím, které pro knihu popsal důlní inženýr Václav Jirásek. Exkurzi expozicí důlních strojů připravil její autor Miroslav Novotný. Autor citlivě zařadil kapitolu z pohledu esoterika Jiřího Škalouda nejen na problematiku svatoňovické studánky, ale vody jako "látky", jejíž vlastnosti věda stále zkoumá a snaží se je využít. Mimo jiné třeba jako paměti počítačů s neomezenou kapacitou.

A kdo má rád historii a zajímá se, jak vypadal náš region před třemi sty lety, najde zde bohatý obrazový materiál. Velkoformátovými fotografiemi Svatoňovicka knihu vybavil fotograf Jan Hrdý.

Pro radost a neobvyklý prožitek nadcházejících svátečních dnů nad taji, které Petr Bergman ve své knize Studánka tak citlivě uvádí, je tato kniha skutečně užitečná. Skvěle zpracovaná, doplněná množstvím map, historických fotografií přinese mnoho radosti. Kniha je snad k dostání přímo u autora přes webové stránky www.broumovsko.org.

Fotografie archiv Petra Bergmana

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)