Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Co vše bylo k vidění na Velikonočním jarmarku v Meziměstí
banner

Co vše bylo k vidění na Velikonočním jarmarku v Meziměstí

Ivana Ptáčková

Pondělí, 2. dubna 2018

Co vše bylo k vidění na Velikonočním jarmarku v Meziměstí

V sobotu 17. března se v Centru Walzel v Meziměstí konal Velikonoční jarmark, který se uskutečnil v rámci česko-polského projektu Pod jednou střechou. Jarmark nabídl na 20 regionálních výrobců s nepřeberným množstvím umělecky zdobených kraslic, perníků, proutěných dekorací, dekoračních výrobků, věnečků, květinových aranžmá a spoustou potřebných i nepotřebných drobností, které zaplnily celý víceúčelový sál Walzelovky.

Velikonočního jarmarku, který zahájila starostka Meziměstí Eva Mücková, se zúčastnilo i několik výrobců certifikovaných regionální značkou Broumovsko. Martina Nosková se svými originálními razítky, Hana Váňová s uměleckými kraslicemi, Monika Menčíková se sýry a jinými mléčnými výrobky. Jarmarku se také zúčastnila Ekofarma Bošina, která přivezla nejen vyhlášené tradiční sušené hovězí maso, které již v odpoledních hodinách bohužel nebylo.

Partnerky projektu z MCK Mieroszow se postaraly o tradiční polské jídlo a přivezly nám nejznámější polskou specialitu žurek s klobáskou. Polský žurek je polévka z chlebového kvásku, je to velice dobrá kyselá polská polévka s přidanými vajíčky a vařenými bramborami.

Svými výrobky se přijely pochlubit i děti z Dětského domova Broumov za přítomnosti paní Kopřivové. Svou šikovnost nám všem předvedl Petr Fiebert svými krásnými obrázky. Ocenění a dárky dětskému domovu předal radní Královéhradeckého kraje a místostarosta Meziměstí Pavel Hečko.

O kulturní program se postaraly děti z Mateřských škol Meziměstí a Vižňova, Základní školy Meziměstí a Základní umělecké školy v Meziměstí. Na podiu se jich vystřídalo více než 70. Překvapením byla účast instrumentalistů a vokálního souboru z Mieroszowa. I oni získali zasloužené ovace publika. Ozvučit takto velkou skupinu účinkujících, kteří se střídali ve velmi krátkých intervalech, byl nadlidský úkol. Proto velké poděkování patří panu Hajpišlovi a jeho dceři Pavle, která byla i skvělou moderátorkou akce.

Součástí celé akce byl i doprovodný program pro děti, kde autorka Jitka Vaňková představila svou knihu s názvem Vyprávění od starého dubu. Dalším doprovodným programem pro děti bylo kouzelnické vystoupení a balónková show Mr. Carla.
Nejen pro děti byl po celý den konání akce připraven workshop Muzea papírových modelů z Police nad Metují. Děti si zde mohly vytvořit modely dle svých představ a ozdobit velikonoční kraslice.

Velikonoce jsou nejdůležitější křesťanské svátky a také svátky symbolizující příchod jara. V tomto období se probouzí příroda a také proto jsou pro mnoho lidí Velikonoce nejkrásnějšími svátky jara. Proto na Velikonoční jarmark připravily ženy z Vižňova nádhernou tradiční výstavu plnou velikonočních dekorací a aranžmá, která byla plná inspirací a zamyšlením nad tradičními svátky.

Protože každý Velikonoční jarmark má mít své vyvrcholení, ani náš nebyl výjimkou. Tak jsme se rozhodli vyhlásit soutěž O nejlepší velikonoční nádivku. Organizátorky soutěže Jarmila Vtípilová, Ivana Vlčková a Monika Řeháčková zaevidovaly všechny soutěžní vzorky. Hlasující neměli snadnou úlohu. Do soutěže bylo přihlášeno osm vzorků nádivky, a tak měli hlasující co ochutnávat. Každý ze soutěžících přinesl svůj výrobek a tajně mu bylo přiděleno číslo. Nádivky byly rozkrájeny na malé kousky a umístěny na tácek. Většina účastníků Velikonočního jarmarku se ujala role ochutnávačů, smlsli si na nádivce a následně přidělili body. Role degustátorů se ujalo 66 dobrovolníků z řad účastníků jarmarku. Po vyhodnocení byly vyhlášeny výsledky soutěže.

První ročník soutěže O nejlepší velikonoční nádivku už zná svého vítěze. Prvenství v 1. ročníku získala Marie Zítková z Meziměstí s nejvyšším počtem hlasů 20, další v pořadí byla Věra Archlebová z Meziměstí – 14 hlasů. 3. místo obsadil Adam Pešek z Meziměstí s 13 hlasy. Další pořadí: 4. Vladislav Maršík - Ruprechtice – 9 hlasů, 5. Pavla Bohanská - Meziměstí – 4 hlasy, 6. Mária Ptáčková – Ruprechtice – 2 hlasy, 6. Růžena Maršíková – Ruprechtice – 2 hlasy, 6. Martina Hloušková – Červený Kostelec – 2 hlasy.

Odměněno bylo všech osm soutěžících, kteří se nebáli a zúčastnili se soutěže. Vyhodnocení soutěžících se opět ujal Pavel Hečko. Velké poděkování patří i Centru Walzel, panu Netíkovi za poskytnutí prostorů a personálu Walzlovky za příjemnou obsluhu po celý den konání akce. Na závěr bychom také rádi poděkovali za sponzorské dary v rámci soutěže: Veba a.s. textilní závody a Z-Trade s.r.o. Broumov.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)