Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Gymplfest jde do puberty
banner

Gymplfest jde do puberty

Eva Kroupová - Kudrnatě žensky

Pátek, 12. července 2019

Gymplfest jde do puberty

"Svěží zelenina... Jó pórek, květák, mrkvička, rajčátka, ředkvička, prasátka, zelí, meloun..." Tak nějak v rytmu reggae jsme se houpali při prvních ročnících Gymplfestu. Náchodská hostující kapela Svěží zelenina nám kromě veselých songů přivezla i pár svěžích studentů. Třeba Karla, který si získal srdce posluchačů v roli zpěváka, který vlastně ani moc nezpívá a k publiku stojí pro jistotu zády. "Stydlín" se tu objevil i v dalších ročnících coby basák. A naposledy si nesl pod paží své žehlicí prkno jako pultík k syntetizátoru...

Za tu řádku let festivalem prošla série originálních osobností, podivínů a showmanů. A vlastně právě o tom to celé bylo a je. Na výpomoc a takzvaně "na handl" přijeli kreativci z dalších českých i zahraničních gymnázií, ale hlavní jádro vždycky pocházelo "von Braunau". Festival vlastně vznikl jako scéna pro "mlaďáky", kteří tvoří, kteří se tím baví a kteří dostali příležitost to předvést.

"We all live in a yellow submarine, yellow submarine, yellow submarine ...," pěli jsme při putování mezi školami se čtyřmetrovou žlutou ponorkou na zádech. Počasí na nás tenkrát dost stylově, námořnicky seslalo průtrž mračen. Hektolitry vody se valily ulicemi, a tak vlastně potápěčské brýle se šnorchly nebyly vůbec od věci, nebyly zkrátka jen pouhým výstředním doplňkem. Plavky se studentům vyloženě hodily a potápěčské ploutve, jejda, zvesela pleskaly o dlažbu.

Měnili jsme v průběhu jednotlivých ročníků také časy a prostory. Květen střídal červen, podvečerní akce se přelila ve vícedenní festival. Vymetli jsme školní dvůr gymnázia, Dětské hřiště, Eden, Střelnici, Kostelní náměstí i celé historické jádro města a kláštera. A to mě osobně bavilo nejvíc.

Buskeři, tedy pouliční umělci současně na 12 různých otevřených scénách. Hudba doplněná tancem, divadlem, filmy, výstavami fotografií, maleb a plastik. Vše spojené příjemnou procházkou historickými kulisami města, kávičkou v Café Dietzenhofer a večerním pivkem v Edenu. Návštěvnost ve dvou dnech přesáhla 1 000 diváků. To byla slavná devítka. A já si zahrála na křídlo uprostřed náměstí. Snový bonus...

Letošní kulaté 10. výročí bylo naopak komorní. Ve sklepě jsem v těch horkých dnech chladila 10 melounů pro stovku barevných běžců (v duchu akcí Barvám neutečeš). A když kolega Jakub Kolář dorazil s akvabelami, groteskami, brass bandem, jen to zasyčelo blížící se prázdninovou pohodou.

Gymplfest se nám tímto posunul do teenagerovských let. Díky kolegům, zástupcům škol, sponzorům, fanouškům bude snad i dál přinášet těm někdy nezvladatelným, prostořekým, věčně nespokojeným, ale vždycky neodolatelným puberťákům zážitky, smích, prostor pro tvorbu. A třeba i něco navíc, něco, co jsme sami v -náctých letech nezažili. Ale určitě jsme chtěli...

Foto Eliška Palhounová

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)