Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Honky-tonky rtěnka
banner

Honky-tonky rtěnka

Eva Kroupová - Kudrnatě žensky

Středa, 19. prosince 2018

Honky-tonky rtěnka

"Jasně, že je naladěný. Přijeďte, těšíme se..."

Po dvou měsících od domluvení koncertu jsme tady. Kdepak je? Nakouknu do rohu kavárny a stojí tam – stoletý dědoušek ověšený pokojovými květinami a dekorací roztodivných tvarů. Mr. KLAVÍR. "Tak pojď, ukaž se," otevřu lehce zaseknuté víko. Dvě klapky chybí úplně a u některých zmizelo obložení. Standardní černo-bílá šachovnice dostala do zubů...

"Neremcej hned, má to patinu!" brouknu si pro sebe a sjedu pohledem vyšeptalý lak. "Tak co, dobrý?" mrkne na mě vyzývavě číšník. Tuším, že "dobrý" to nebude, ale s optimistickým úsměvem odpovím: "Uvidíme. Kdy tu byl ladič?" "Nedávno," houkne a začne počítat měsíce na prstech, bohužel jich má jen deset, takže si přestane být po chvilce jistý. Dodá ale sebevědomě: "Je to Petrof."

Do klapek se mi vůbec nechce, ale jdu na to. Přišoupnu točitou pianovku s jednou nožkou kratší, pod půlkami mi to zavrže a je po nejistém očekávání. Piano je rozladěné, až to kroutí uši. Jessica zachytí moje zoufalé škubnutí oka a začne nápomocně tahat za harmoniku. Třeba se to tak nějak zvukově přizpůsobí... Asi ne, zjišťujeme vzápětí! Uf!

"Tak si falešný klapky označ rtěnkou, budeš vědět, co nemáš mačkat." To je nápad. Třeba konečně přijdeme na to, proč s sebou rtěnku na koncerty vozíme... Maluju, až se klaviatura červená. Zvukově to sice ničemu nepomůže, ale na pána u prvního stolu to dělá dojem – přijely umělkyně.

Neumělecky se do toho pouštíme, koncert CaféBaret začíná. Edith Piaf, Georges Brassens a další by slzeli, možná ne dojetím. Jenže takový je náš kavárenský sound. Publiku se samozřejmě předem omlouváme, bude to trošku rozladěná večerní variace. Každopádně Jessica uklidní šumění davu: "Klavír je rozladěný, ale podívejte, Eva má hezké vlasy..." Alespoň pobavíme, když už zvukově nepohladíme. Tvářím se rozhodně: "Pardon, elektrické samorajky ne, tak neklesnu. Vydržme to!" Paní v koženém saku mě ale odhalí, tuší, že o moc lepší by to nebylo, ani kdyby tady bylo naladěno. Spiklenecky na ni mrknu... Pšt!

Buším do zahuhlaných klapek, až se mi práší od prstů, a přemýšlím, kde všude jsme už takto hrály. Venku, na náměstích a v podloubích, i uvnitř, v kavárnách a hospůdkách. Vzpomínám i na svůj nepraktický nákup starého křídla ze skladů Národního divadla. Piano za 1 000 Kč, kdo by odolal! A taky na to, že se blíží Vánoce. A že určitě chceme všichni u klavíru zapět pár koled pod stromečkem, aniž bychom rozplakali Ježíška. Dejme si tedy netradiční dárek – objednejme si ladiče pian. Všichni! Do nového roku potom vstoupíme tak nějak zvukově čistěji a radostněji...

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)