Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Hudební večírek starších pánů pro několik generací posluchačů
banner

Hudební večírek starších pánů pro několik generací posluchačů

JAN MEIER

Úterý, 13. prosince 2011

Hudební večírek starších pánů pro několik generací posluchačů

Už léta jsme zvyklí, že do Hostince U Pitašů v Šonově se jezdí za kvalitní hudbou. Minulý pátek tam bylo opět živo. Téměř třem stovkám posluchačů se představilo trio složené z legend českého rocku: zpěváka a kytaristy Michala Prokopa (65), kytaristy Luboše Andršta (63) a houslisty Jana Hrubého (63).

Prokop s Andrštem spolu hráli ve Framus Five v dobách legendárního Města Er (oba také patří k autorům tohoto pozoruhodného opusu), zpěv Hrubého houslí naopak obohacoval zvuk poslední sestavy Prokopova Framusu 80. a 90. let, spolu se také sešli na keltsky zabarveném CD Černý ovce, Andršt s Hrubým natočili skvělé, nedoceněné album Capricornus (1981). Právě tahle deska podle slov Michala Prokopa způsobila, že své spoluhráče pozval ke spolupráci v akustickém „komorním" triu. To vzniklo už v roce 1987, roku 2000 pak obnovilo přerušenou činnost. Na kontě má živě natočené CD Unplugged (Indies 2004) i medailon v televizním Blues ze Staré pekárny (brněnský hudební klub).

V osobitých úpravách „unplugged" v Šonově zazněly bluesové standardy, středněproudý José Feliciano, písničky z éry framusovského alba Kolej Yesterday (mezi nimi i půvabná Miss July, jež se na album nevešla), Andrštova úprava moravské lidové Dobrú noc, má milá, v závěru pak Prokopova téměř erbovní I Got My Mojo Working, již natočil na první desku Framusu před víc než čtyřiceti lety.

Luboš Andršt potvrdil svou pověst českého Claptona i McLaughlina, Jan Hrubý je svébytným fenoménem, rozkročeným od písničkového bigbítu Mišíkova ETC přes keltský rock (připomeňme jeho broumovská vystoupení s Kukulínem a Irish Dew) až k jazzrocku, a u nás nemá konkurenci a Michal Prokop se projevil jako přirozený frontman a tmel celé trojice. Jeho zpěv vyniká příjemným, charakteristickým témbrem a naprosto přirozeným frázováním. V klasických bluesových skladbách navíc obohacuje zvuk tria harmonikou. Na repertoáru se všichni tři podílejí i autorsky. Na koncertě zněla uvolněná, pohodová, zčásti improvizovaná hudba, která si posluchače od začátku přirozeně vyladila na svou frekvenci. Zejména filigránská komunikace Andrštovy kytary s Hrubého houslemi byla opravdovým zážitkem. Jejich zmiňovaný Capricornus nejvíc připomněla Dobrú noc, má milá a dohrávka Bitvy o Karlův most.

Vystoupení trojice pánů, kteří již překročili šedesátku, přivedlo na sál posluchače několika generací, od těch, kteří jsou starší než oni, až po současné teenagery. Dvouhodinový poslech si odstála i nastávající maminka, která se svěřila, že nejmladší posluchač koncertu by se měl narodit ještě letos. V hudebních zážitcích bude mít proti svým vrstevníkům výrazný náskok.

Více fotografií z koncertu na stránkách Tomáš Tom Šrejber

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)