Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Ivanitská poustevna s kostelem Panny Marie Pomocné v Teplicích nad Metují na Kamenci
banner

Ivanitská poustevna s kostelem Panny Marie Pomocné v Teplicích nad Metují na Kamenci

Ladislav Šikut

Pondělí, 16. dubna 2012

Ivanitská poustevna s kostelem Panny Marie Pomocné v Teplicích nad Metují na Kamenci

Uprostřed Teplic nad Metují se skrývá výjimečná památka – poustevna s poutním kostelem a rajskou zahradou. Jedná se o bývalou kongregaci bratrů poustevníků sv. Ivana, která existovala jen v 18. století a jen v Čechách.

Tuto poustevnu založil a žil v ní, pravděpodobně nejvzdělanější poustevník v Čechách (byl doktorem medicíny a doktorem filosofie), navíc zároveň šlechtic, pocházející z Prahy a mající určitou spojitost s břevnovským i broumovským klášterem, Dr. Johann Max z Peytersbergu. Teplickou poustevnu obýval spolu s dalšími dvěma poustevníky, po jejichž smrti byla kongregace zrušena a až do 60. let 20. století zde bydlívali kostelníci a kostelnice. V 19. století zde žil ještě jeden, celkem čtvrtý, poustevník.

Formátu zakladatelské osobnosti odpovídá i mimořádnost rokokových fresek v kostele svým výborným provedením i filosoficky bohatě vymyšlenou nevšední křesťanskou symbolikou, do které je začleněna pravděpodobně i symbolika zednářská. K dalším zajímavostem až záhadám patří šifry a údajná tajná chodba procházející hrobkou pod kostelem.

Historie tohoto objektu je velmi zajímavá a donedávna zcela neznámá, plná tajemna. Jedná se o vzácně dochovanou památku na poustevničení v Čechách, zejména co se týče kongregace bratrů poustevníků sv. Ivana. Tehdy to byl zřejmě vzorný a největší objekt této kongregace.

Vlastní poustevna i spojovací chodba se nachází ve velmi kritickém stavu. Je silně napadena dřevomorkou a na skalnatém svahu se pomalu rozjíždí. O její záchranu usiluje občanské sdružení Zachraňme teplickou poustevnu, o.s., která nechala zhotovit projekt na záchranu poustevny. Občanské sdružení provádí také prohlídky s výkladem a především obnovilo vědění o tomto objektu, nad jehož historií a uměním stále bádá. Stav kostela je zatím stále ještě dobrý.

Pozn. redakce: V kostele a v kostelích v okolí pořádá autor článku Ladislav Šikut festival Varhanní léto. Mnoho velmi zajímavých podrobností z historie včetně záhad, popisu fresek a hypotéz se zájemci můžou dovědět při obšírné prohlídce s výkladem. Objednat se lze na telefonním čísle 776 869 379. Pro záchranu světové rarity byla vyhlášena veřejná sbírka. Zájemci, kteří se chtějí na pomoci podílet, můžou kontaktovat občanské sdružení na emailové adrese  info@poustevnateplice.cz.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)