Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Je Broumovsko důchoďák, kde lidé nechtějí žít?
banner

Je Broumovsko důchoďák, kde lidé nechtějí žít?

Michaela Plchová, foto archiv

Pondělí, 10. dubna 2023

Je Broumovsko důchoďák, kde lidé nechtějí žít?

Většinou se snažím zůstávat v neutrální pozici, vyplývá to ze samé pozice šéfredaktorky webu a požadavku na novinářskou objektivitu Když ke mně však na Velikonoční pondělí dopoledne začaly z různých stran přicházet odkazy na článek Jana Nováka ze Seznamu Zprávy „Jeden velký důchoďák – reportáž z míst, kde mladí nechtějí bydlet“, věděla jsem, že musím udělat výjimku, a sepsat komentář, který zareaguje na povrchní a zkreslující článek na webu Seznam.cz.

Vždy si kladu otázku, co vede žurnalistu k sepsání toho kterého článku, co tím sleduje. Tzv. „reportáž“ ze Seznamu Zprávy byla především útržkovitými citacemi různých obyvatel Broumovska, rozhodně postrádala hlubší zkoumání zdejšího prostředí. Navíc – a to je důležité – postrádala i druhou stranu, pohled lidí, kteří to vidí jinak, lidí, kteří se na Broumovsko vrátili, protože dokáží docenit jeho přednosti a krásy. Lidí, kteří jsou tu spokojení. Jaká byla tedy motivace autora, případně webu Seznam Zprávy? Po přečtení se zdá, že poměrně negativní. Jako by chtěl prohlubovat frustraci ve společnosti a zdůraznit „nepřitažlivost“ Broumovska a posílit tím stereotypy. Co tím sledoval? Vyšší čtenost mateřského webu?

Novinařinou se živím velkou část svého života. Umím si představit, jak to v některých médiích funguje. Novinář narazí na statistiku, žebříček spokojenosti (či nespokojenosti) … A tak jede na místo a hledá, kdo by mu odpověděl tak, aby čísla potvrdil. Sejde se s někým z místních, on mu toho vcelku dost napovídá a hle – může si vybrat, co se mu hodí. Proto se dívám poměrně shovívavě na citace některých představitelů měst a obcí. Kladu si otázku, proč by říkali jen tohle, proč se nesnaží poukázat i na to, co je dobré? Článek totiž cituje starosty měst a obcí na Broumovsku, případně majitele firem, jejichž hodnocení regionu vychází z jejich citací poměrně negativně: „Budeme jeden velký důchoďák,“ tvrdí se v perexu, „Zaměstnanci nám stárnou a mladých lidí, kteří chtějí nastoupit do zaměstnání, je opravdu minimum,“ dočteme se v textu; „Dálnice vede jen do Jaroměře, zbytek, tedy šedesát kilometrů, jsou serpentiny,“ pokračuje dál litanie. … Mohli bychom pokračovat. Je to zde opravdu tak špatné?

Příhraniční region, Sudety, má určitě své nedostatky. A není to jen Broumovsko, v podstatě celá republika kopíruje podél hranic podobný scénář – všechny problémy vážící se k periferii: nedostatek lékařů, horší dopravní obslužnost z centra země, část obyvatel, která nedokáže obstát v konkurenci města… A k tomu všemu historické dědictví odsunu a poválečných let, které je příčinou mnoha dnešních nesnází. Není to snadné, stejně však není snadné obstát ve velkoměstě se všemi jeho příležitostmi a výhodami a vysokými náklady na život.

Sama vnímám Broumovsko jako region, kde lze žít velmi spokojený a naplněný život. Nevrací se sem 100 procent mladých lidí, kteří odešli studovat vysokou školu, ale to platí i pro ostatní regiony. Proč taky. Mladí lidé mají mít šanci žít život po svém, ne v tom, do čeho se narodili. Dnešní doba je zkrátka taková, plná příležitostí. Někteří se však vracejí, třeba ne hned po dostudování vysoké školy, ale vracejí se. A jsou i jiní lidé, kteří sem přicházejí žít odjinud. Třeba moje rodina. A další, které znám a kteří sem přišli z Hradce Králové, z Prahy, z Havířova, z Pardubic, z Českých Budějovic, z Moravy, někdo se sem vrátil po dobře zajištěném životě na jiném kontinentě... Nacházejí zde místo, kde dokáží založit rodinu, najít si práci, žít svůj život po svém, být spokojení... Přes všechny v článku ze Seznamu zmiňované potíže.

Zde je na místě položit si otázku, co pro každého z nás znamená žít spokojený život. Každý z nás musí v životě překonávat těžká období. Někdy dlouhá, někdy kratší. Lidský život nikdy nebyl „ideální“, nebo „jen šťastný“. Naopak, podíváme-li se do minulosti, lidé se nikdy neměli „šťastně“. To jen my v současnosti máme pocit, že máme právo být šťastní. Co pro každého z nás znamená být v životě spokojený? A kdo nám vlastně má tu „spokojenost“ zaručit? Nejsme to náhodou my sami? Nežli si stěžovat, není na místě položit si otázku, co můžu změnit?

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)