Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Josef Lisák: Mít krásu stále na očích
banner

Josef Lisák: Mít krásu stále na očích

Martina Váňová

Neděle, 15. července 2018

Josef Lisák: Mít krásu stále na očích

Tento vynikající kreslíř se narodil v Polici nad Metují a v roce 1960 se přestěhoval do Náchoda. Podobně jako třeba skladatel Antonín Dvořák se stal řezníkem. Po otcově smrti (otec zemřel v jeho osmi letech) matka vdovským právem držela deset let živnost, a tak Josef Lisák měl své povolání určené.

Josef Lisák je dnes ceněn především pro svůj osobitý rukopis. "Zavřít v létě krám a poklusem vyběhnout na Ostaš, aby nepropásl pohled z jeho vrcholu na západ slunce, nocí se lesem vracet do údolí. Toulat se rozkvetlými loukami, na jaře hledat pro potěšení oka a duše kvetoucí keříčky lýkovce, trsy bledulí... tisíce drobných věcí, jež dohromady dávaly životu smysl. Utíkat do roklí a skal v okolí Bělého, na Ostaš, do Krkonoš... a kreslit," popisuje každodenní život Josefa Lisáka v katalogu k jeho výstavě Petr Suchánek.

Sám Josef Lisák se nepovažoval za umělce. Hledal způsob, jak zachytit chvíli, aby neupadla v zapomnění. Zároveň si byl bytostně vědom, že nestačí zpracovat skutečnost přesně, má-li člověk vyjádřit co pochopil. "Kreslení vás donutí zastavit se, i několik hodin soustředěně pozorovat, máte možnost si námět prožít. Kresby znamenají nejvíc." To jsou slova autora, který vyrostl pod Ostašem; slova o vlastní tvorbě.

Jeho tvorbu ovlivnil Bedřich Pichl, obdivovatel výtvarného umění, který Josefu Lisákovi půjčoval knihy. Dalším člověkem, který měl vliv na Josefa Lisáka, byl generační souputník, malíř Josef Ducháč, který mu představil práci s olejem. Ale jeho největší inspirace byla v malířském díle Jana Trampoty. Podobnost pojetí kompozice obrazu je zcela patrná, přitom si Josef Lisák uchovává svůj svébytný rukopis a barevnost.

Z počátku maloval portréty, rodinu, matku, děti a ženu. Postupem času jen a jedině krajinu. Především krajinu rodného Policka, ale maloval a především kreslil také Orlické hory, Krkonoše, Tatry, Baltské pobřeží v Polsku, Jadran v Jugoslávii, Dolomity, Švýcarské Alpy... Maloval vždy a všude. Josef Lisák kreslil ve skicách i na volné listy. Dělával si řadu přípravných kreseb pro obraz v oleji, z nichž mnohé do oleje nakonec ani nepřevedl.

Josef Lisák *11. 2. 1923 - †8. 11. 2013

Výběr z výstav:

Malá výstavní síň Náchod 1998
Městská knihovna Broumov v roce 2006
Klášter Police nad Metují v roce 2008
Městská galerie Zázvorka v roce 2014
pravidelně Náchodský podzim v Galerii výtvarného umění v Náchodě

Ilustroval Zápisník zmizelého (původní text fejetonů uveřejněných 14. a 21. 5. 1916 v Lidových novinách), 2003

Čerpáno z katalogu, vydaném Galerií výtvarného umění v Náchodě, 1998, text Petr Suchánek. Foto - Josef Lisák: Machovská Lhota /1970, olej na plátně, rozměr 120 x 170 cm.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)