Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Kachna v peřinách
banner

Kachna v peřinách

Eva Kroupová - Kudrnatě žensky

Středa, 16. ledna 2019

Kachna v peřinách

Pes – nejlepší přítel člověka. Dospělák – nejlepší přítel dítěte.

"Aport, Kazane, přines," ozývá se z bílé sněhové peřiny, zamžourám očima stranou. V tu ránu mi pod nohy přilétne cosi žlutavého připomínajícího svým tvarem plastovou kachnu. Než stačím pořádně zaostřit, chňapne po tom uslintaná chlupatá tlama, sotva stačím uskočit. Psisko se šťastným výrazem mizí zpět do závěje. Do konce ohybu aleje slyším opakující se povel pána nesčetněkrát. Aportovací echo utichá, ale Kazan určitě ještě stále v tranzu běhá sem a tam.

"Mami, podej mi ponožky," ozývá se z bílé péřové peřiny, zamžourám očima stranou. V tu chvíli mi pod nohy přilétne cosi žlutavého připomínajícího svým tvarem zmuchlané pyžamo. Než stačím pořádně zaostřit, chňapne po tom chlupatá ruka mého muže. Sotva uskočím stranou. "To si děláš srandu, Jindro?" mizí ruka i manžel, ne s úplně šťastným výrazem. Než zasedneme ke snídani, slyším aportovací povel syna ještě nesčetněkrát. Echo konečně utichá, ale já ještě stále v tranzu běhám sem a tam.
Celkem udýchaná se posadím k hrnku ranního čaje a myslím na to, že o víkendu začínají na Janovičkách závody psích spřežení. Směs zimního adrenalinu, dobrodružství a velkého porozumění je po roce zpátky. Skvělá příležitost, kam směřovat sobotní rodinný výlet. Děti se tam přiučí nejen lásce ke zvířatům, ale pochytí jistě i pár nových "grifů", jak lépe popohnat své rodiče. Takže v neděli budeme možná snídat i o deset minut dříve...

Ale teď je čas sklidit ze stolu a vzít na procházku naši psí dámu. Vyrážíme ven do závějí a je to přesně ono. Psice tak nějak podvědomě zahne vlevo, když se k tomu chystám. A já tak nějak podvědomě zpomalím, když míjíme místo, které by pro ni mohlo být zajímavé k očuchání. Tichá empatie, funkční komunikace beze slov. V dnešní občas ukřičené a slovy přehlcené době je to příjemná relaxace. Možná i proto nachází zalíbení v "pejskaření" tolik lidí. Máte k tomu navíc po boku čtyřnohého přítele, který vás má rád už z podstaty vaší existence. A to není málo.

Syn Toník kolem mě krouží rovněž po čtyřech. I on mě má rád už z podstaty mé existence. Hází po mně psí oči a loudí kousek křupavé kachny. Je ale už po obědě, a tak jsem se schovala se svou porcí do peřin. Jeho otesánčí čich ho však dovedl přímo k pečínce a já nemám jinou možnost než mu přenechat nejlepší maso od kosti. Mlask! Olízne si mastné ruce, pomuchluje mě a naše funkční komunikace beze slov, vzájemná empatie je u konce. Jsem ale šťastná a pyšně si říkám: To je chlap, něco vzal, něco dal! A to mu je teprve rok!

Kéž by to tiché souznění s ostatními lidmi šlo tak lehce jako se psy a malými dětmi.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)