Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Karla von Bahnhof

EVA KROUPOVÁ (KUDRNATĚ ŽENSKY)

Neděle, 26. ledna 2020

Karla von Bahnhof

Konečná stanice, to je vždycky jakási symbolika. Až mi naskočí husina a přepadne nutkání, že je to něco extra k přemítání, filozofování a bájení všeho druhu. Nádraží Broumov, tak to rozhodně také stojí za myšlenku, žvýkačku na botě. Konec. Konec světa – střed Broumova. Jenže Karla, ta vám je z Náchoda.

Šinu si to po cyklostezce na rodinnou svíčkovou, je k poledni na sv. Štěpána. Po louce nedaleko "čističky" se prohání několik dobrovolníků se psy z Městského útulku Broumov. Tak to je opravdu ochota tvořit na druhý svátek vánoční rodinu, společnost, pohodu "opuštěncům".

Vidím malého "skorojezevčíka", párek černých voříšků a statného vlčáka. Vtom se ke mně závratnou rychlostí blíží cosi flekatého, puntíkatého, černého i bílého. Snažím se pobrat tu podivnou formu a tvar a typ a rasu, což se mi moc nedaří. Ale když konečně přibrzdí ta nohatá koule na vodítku u mých nohou, zamiluju se... Není moc hezká, vlastně nevypadá ani moc bystře, ale: Když ji miluješ, není co řešit!

Nemám pocit, že bych ji chtěla zachraňovat, prostě jsme se potkaly a klaplo to. Myslím na ni další dva dny, rokuju s manželem, když konečně seberu odvahu a zavolám do útulku, jestli tu zvláštní fenku můžu vzít na procházku. Jsem z "prvního rande" docela nervózní. Chtěla bych ji postupně adoptovat domů. Jenže... Co když nebude k dětem? Nebo nebude mít dost huňatou srst na venkovní odchov? Bude uštěkaná, protivná a bůhvíco ještě. Prostě je to risk, vzít si odrostlejšího psa, jehož historii a návyky člověk nezná. Psa, jemuž bylo navíc v životě ublíženo.

"Můžete ji jenom venčit. Nemusíte se k ničemu zavazovat. V klidu. Vezměte ji ven, je pohodová," uklidňujeme mě vedoucí útulku paní Slováková. Tak jdu tedy za chvíli po louce vedle dalších dobrovolníků a Karla mi ty pochybovačné myšlenky postupně vyhání z hlavy. Je pozitivní, radostná, hravá a vděčná. A i když má čumák jako sázečku na mrkev a nohy do X, sálá z ní energie a životní radost.

A tak manžel staví boudu a já si přeju, aby to nakonec všechno dobře dopadlo. A aby Kájina, kterou našli přivázanou na náchodském nádraží, opustila "konečnou" a rozjela nový rodinný express.

A všem dobrovolníkům, pracovníkům, sponzorům vyjadřuji velký obdiv. Je neskutečné, jaké péče, lásky a pozornosti se zvířatům v útulku dostává. A těm dalším 24 psům a 18 kočkám, které v útulku momentálně žijí: MUSH GO!

Na každém konci je možná vážně pěkné, že něco nového začíná...

Foto Jan Mudra

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)