Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Kde má žít starý člověk
banner

Kde má žít starý člověk

Jindřich Horkel

Sobota, 21. dubna 2018

Kde má žít starý člověk

Chodíme s manželkou každý týden již nějakou dobu do Domova důchodců (dále jen DD) v Polici nad Metují "za babičkami" povídat, co se děje za zdmi a plotem domova, v němž bydlí. Také jsme staří. Naše generace měla smůlu. Mimo jiné nám slibovali zabezpečení ve stáří. Dnes se po každém chce, aby se staral sám. O sebe, o své blízké.

Naši přátelé v DD v Polici nad Metují mají to štěstí, že je o ně postaráno. Všichni z personálu, s nimiž jsem tu mluvil, by rádi pečovali i o ty ostatní, kteří také potřebují cizí pomoc. Avšak zařízení má jen 64 míst. A i když je v Polici, nestojí radnici ani korunu. Náklady vedle klientů doplácí krajský úřad. A kdybyste to zde viděli, tak jistě nemalý peníz. Přesto je tu z Police a okolí 90% lidí (58 z celkové kapacity 64). Typoval bych, že to bude míň, když všechno hradí kraj a všude okolo je v "domovech" míst nedostatek.

Jdeme po ulici, zastaví nás starší paní: "Zase tam nevzali naši sousedku. A tolik se chudák v životě nadřela, všem pomáhala. Ona si ještě všechno sama udělá, bydlí se synem, ale to víte. Se snachou se nesnáší, pokojík jí dali na poschodí a ona je špatná na nohy..." Vybavil se mi obraz z našeho setkávání v DD. Sedí před námi 16 lidí, každý před sebou chodítko nebo o židli opřené berle, někteří na vozíku. A téměř všechny sem doprovodily sociální pracovnice, protože těch pár kroků od výtahu jen málokdo dojde bez opory.

Stáří je krásné období života, zejména když má člověk dost sil a je aspoň v základních potřebách soběstačný. Co když není a okolí z různých důvodů nepomáhá? Je vedle LDN nebo DD nějaké řešení?

Teď jsem rád, že nesedím na radnici ani ve vedení DD nebo Domova s pečovatelskou službou. Nejen v Polici, v Broumově nebo Teplicích nad Metují. Protože opravdu nevím. Co však vím, že nemá smysl rozebírat, koho "vzali" a koho ne s poukazem na to, jaký to je nepořádek a nespravedlnost.

Když jsme začali jezdit před lety do Řecka, říkali nám, že v celém desetimiliónovém Řecku je v DD obsazeno pouhých 100 míst... To není do diskuse, jen k zamyšlení. Nakonec jistěže nejen za nás dva s manželkou: Naše děti, sousedé, známí na nás myslí, a pokud to jde, vycházejí nám všemožně vstříc. Je to příjemné. Však to také přijímáme jako "bonus".

S díky a vděčností...

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)