Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Letos oslavujeme v Evropě Velikonoce v rozpětí 5 týdnů a Inge Birke, rodačka z Jetřichova, nám připomněla velikonoční Svatý týden na Broumovsku za starých časů
banner

Letos oslavujeme v Evropě Velikonoce v rozpětí 5 týdnů a Inge Birke, rodačka z Jetřichova, nám připomněla velikonoční Svatý týden na Broumovsku za starých časů

Jindřich Horkel

Neděle, 24. března 2013

Letos oslavujeme v Evropě Velikonoce v rozpětí 5 týdnů a Inge Birke, rodačka z Jetřichova, nám připomněla velikonoční Svatý týden na Broumovsku za starých časů

Zatímco ve střední a v západní Evropě budeme tuto neděli před Velikonočními svátky slavit „Květnou neděli“, v zemích s pravoslavným náboženstvím měli teprve minulou neděli masopust. Rozdíl v termínu pohyblivých svátků Velikonoc je dán způsobem výpočtu. Někdy jsou svátky společně, letošní rozdíl je největší. Rusové, Řekové a další pravoslavní křesťané i u nás oslaví letos Velikonoce až 5. května.

Jak vypadaly velikonoční oslavy na Broumovsku před válkou, nám v několika řádcích přiblížila paní Inge Birke, rodačka z Jetřichova. Po útěku z bývalé NDR, kam byla po válce spolu s dalšími obyvateli Broumovska vysídlena, se usídlila v Norimberku. Jednou dobou byla tváří známého a za minulého režimu i u nás obdivovaného zásilkového obchodu Quelle.

„Oslava Velikonoc je ustáleným zvykem ve většině Evropských zemí. Je ozvěnou pradávné reakce lidí na jarní probuzení přírody. Na růst, vzkvétání a plodnost. Jak jsme se dozvěděli ve škole, u Germánů to bývala původní oslava na počest bohyně plodnosti Ostary na počátku jara, a to po mnoho staletí.

Rovněž na Broumovsku byly Velikonoce svázány s mnoha slavnostními a také veselými zvyky, s jarními obřady, známými i v jiných Němci osídlených krajích. 

Důležité bylo na Palmovou (Květnou) neděli co nejvčasněji vyskočit z postele, protože kdo vstal jako poslední, byl označen za „palmového osla“ a vysmíván po celý den. Podle počasí jsem si směla poprvé natáhnout nové podkolenky a obout nové letní boty, když jsem doprovázela babičku s plnou náručí vrbových větévek (jívy) do kostela. Činili tak všichni, při bohoslužbě je farář posvětil. Zastrčené za trámy domu měly také chránit před požáry, a na polích položené do kříže povzbudit důvěru v dobrou úrodu.

Zelený čtvrtek byl událostí zejména pro děti. Připravily si klapačky, což bylo na držadle připevněné prkénko s pohyblivým kladívkem. Potřásáním vydávaly klapavý zvuk, když jsme ráno obíhaly jednotlivé domy a usedlosti. Když dětem někdo z domácích otevřel, odříkávaly naučenou velikonoční říkanku. Trvalo to až do oběda. A do roku 1939, odkdy bylo koledování zakázáno.

Patřila jsem k těm menším, které se nesměly daleko od domova vzdálit, a navíc nám rodiče stanovili, u koho smíme koledovat. Sedláci se styděli svoje děti nechat společně s potřebnými běhat po vesnici a sbírat dárky.“

Je tedy před námi Květná neděle a po neděli nás čeká tzv. Svatý nebo také barevný týden. Od Modrého pondělí až po Bílou sobotu. Velikonoční svátky vyvrcholí příští neděli Vzkříšením. O významu této události pro křesťany svědčí například pozdrav, kterým se zdraví v Řecku od nedělní půlnoci zmrtvýchvstání. Místo běžného ‚dobrý den‘ se i na ulici zdraví slovy „Kristus vstal z mrtvých“ a odpověď  je „Ano, vstal z mrtvých“.

Máme tedy týden na to, abychom se připravili. Aspoň na to, jak jinak a pro sebe co nejlépe prožijeme onen prodloužený velikonoční víkend. Třeba uděláme něco úplně jinak než dosud, aby se i v našem životě něco změnilo. Když stále žehráme, nemůžeme se divit, že máme pořád na co. Velikonoční  svátky jsou nadějí, kterou přinášejí, pro změny jako stvořené.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)