Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Mezinárodní konference o památkové péči v oblastech bývalých Sudet v Broumově
banner

Mezinárodní konference o památkové péči v oblastech bývalých Sudet v Broumově

Jakub Děd, občanské sdružení Omnium

Pondělí, 15. prosince 2014

Mezinárodní konference o památkové péči v oblastech bývalých Sudet v Broumově

V Broumově se počátkem prosince konala mezinárodní konference k problematice památkové péče v oblastech bývalých Sudet za účasti účastníků z České republiky, Německa a Polska, která byla organizována spolkem Omnium a organizací Heimatpflegerin der Sudetendeutschen s podporou města Broumov a pod záštitou vicepremiéra vlády ČR Pavla Bělobrádka a ministra kultury Daniela Hermana.

Oblasti bývalých Sudet jsou regiony velmi postižené odsunem původních obyvatel po 2. světové válce a vedle řady jiných problémů spojených s určitým vykořeněním těchto oblastí je jedním z největších stav a situace památkového fondu. Konference se věnovala prezentaci pozitivních příkladů obnovy kulturního dědictví, ale i problematickým otázkám spojených s řešením mnohdy havarijního stavu památek v bývalých Sudetech.

Představeny byly projekty Nadačního fondu Historický Cheb, obnovy krajiny ve Výškovicích u Chodové Plané, obnova Schwarzenberského plavebního kanálu v NP Šumava, obnova Hoslovického mlýna na Strakonicku, obnově Beuronské kaple Gymnázia v Teplicích, představení technických památek na Jablonecku a Liberecku a mnoho dalších velmi zajímavých projektů.

Určitým symbolickým mementem se stala přednáška Mgr. Větrovské Filozofické fakulty UJEP v Ústí n. L. na téma zaniklých sakrálních památek severních Čech po roce 1945, stejně jako výstava Společenské, kulturní a ideové transfery v historii příhraničního regionu severozápadních a severních Čech, která byla přímou součásti konference. Součástí programu konference byla i vernisáž výstavy Život kostelů Broumovska, která byla zapůjčena z Národního technického muzea v Praze a instalována ve výstavní síni Stará radnice v Broumově.

Konference v Broumově navazuje na seminář Otisky kamenné historie realizovaný v Broumově v říjnu roku 2014, který se věnoval spojení lidských osudů s kamennými prvky v krajině, mnohdy již posledními připomínkami těchto osudů.

Popsané aktivity realizované v prosinci v Broumově jsou součástí širšího cyklu Monumenta VIVA, který je pro rok 2015 připravován s podporou Česko-německého fondu budoucnosti pro iniciaci kontaktů mezi příznivci památek na české a německé straně hranic. A jeho součástí bude i 2. ročník konference o památkové péči v oblastech bývalých Sudet v Broumově v roce 2015.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)