Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Miriam Hrušková: Studium v Číně pro mě bylo velmi přínosnou etapou mého života
banner

Miriam Hrušková: Studium v Číně pro mě bylo velmi přínosnou etapou mého života

Miriam Hrušková

Středa, 7. února 2018

Miriam Hrušková: Studium v Číně pro mě bylo velmi přínosnou etapou mého života

Jako studentka Fakulty textilní Technické univerzity v Liberci jsem se rozhodla odjet získat zkušenosti do zahraničí. S podporou Talentového fondu Broumovska a Čínského vládního stipendia jsem strávila jeden semestr na East China University of Science and Technology v Šanghaji, kde jsem studovala i s dalšími zahraničními a čínskými studenty předměty vyučované v angličtině.

Zajištění takového studijního pobytu v Číně nebylo obtížné. Ze všeho nejdříve bylo nutné vybrat vysokou školu, následně poslat vyplněnou žádost o Čínské vládní stipendium s dalšími potřebnými dokumenty na Velvyslanectví Čínské lidové republiky v Praze a po obdržení oznámení o přijetí požádat o vízum. Vzhledem k tomu, že Čínské vládní stipendium by nepokrylo veškeré mé výdaje spojené se studijním pobytem, tak jsem před odjezdem požádala Talentový fond Broumovska o úhradu cestovních nákladů, cestovního pojištění, poplatků za vízum a očkování.

Po příjezdu do Šanghaje bylo nutné se na vysoké škole zaregistrovat a vybrat si předměty podobné těm, které se vyučují na Technické univerzitě v Liberci. Výuka v Čínské lidové republice se velmi výrazně lišila tím, že se přednášelo i v sobotu a některé přednášky trvaly až do půl desáté večer. Mezi mými spolužáky byli studenti z Indonésie, Pákistánu, Papua-Nové Guinei, Východního Timoru, Kazachstánu, Mongolska, Německa i Francie.

V univerzitních menzách jsme si jídlo předem objednávat nemuseli, stačilo ukázat na to, na co jsme právě měli chuť. Každé jídlo obsahovalo buď rýži, nudle nebo knedlíky vařené v páře. V menzách bylo jídlo dobré, ale občas jsme s ostatními cizinci narazili i na něco, co nám moc nechutnalo. Například rýžová kaše s červenými fazolemi, kterou v menze Číňané jedli k snídani. Na univerzitním kampusu byly také kurty a atletické ovály, na kterých už od pěti hodin ráno lidé ještě před odchodem do práce cvičili jógu, běhali či hráli badminton.

V Šanghaji bylo také možné si do mobilu stáhnout aplikaci na sdílení kol a půl hodiny bicykl používat zadarmo. Stačilo najít jedno neobsazené, odemknout ho naskenováním QR kódu a v cíli cesty kolo pouze odstavit tak, aby nikomu nepřekáželo, a zámek na kole uzamknout.

Facebook, YouTube, Twitter i Google jsou v Číně zakázané a není možné se na ně běžným způsobem dostat. Číňané však mají své vlastní sociální sítě a vyhledávače, které fungují velmi podobně.

Tato studijní stáž byla pro mě velmi přínosnou etapou mého studia, která mi přinesla nejen nové odborné znalosti, ale také poznání mnoha zajímavých lidí a nedocenitelné cestovatelské a kulturní zážitky. V prostředí mladých lidí pocházejících z doslova celého světa a různých etnik jsem se naučila větší otevřenosti, toleranci k jiným kulturám a samostatnosti. Zahraniční zkušenost mi také přinesla možnost srovnání s jinou organizací studia a výukovými metodami.

Dovolte mi, abych poděkovala Talentovému fondu Broumovska, který podpořil realizaci mého studijního pobytu na East China University of Science and Technology v Šanghaji, a všem, kteří na zahraničním pobytu zatím nebyli, bych chtěla doporučit, aby se nebáli, protože několikaměsíční studium spojené s poznáváním cizí země těžko po ukončení studia někde získají. Taková šance se nám nabízí jen během studia na vysoké škole, a proto bychom ji měli využít.

(Pozn. redakce: Studentka Miriam Hrušková byla podpořena z Talentového fondu Broumovska, obecně prospěšné společnosti Pro rozvoj Broumovska o. p. s.)

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)