Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Nejkrásnější slovo

Nejkrásnější slovo

Text a foto Pavel Frydrych

Sobota, 4. března 2023

Nejkrásnější slovo

Fejeton Pavla Frydrycha na sobotu.

Myslím si, že literární předloha i film „Nekonečný příběh“ končí tím, že hlavní hrdina má říct to nejkrásnější slovo. A když už to vypadá, že to nestihne, tak to řekne: „Maminka“ a zachrání celý svět Fantazie. Podle příběhu je slovo maminka tím nejkrásnějším i nejdůležitějším slovem na světě.

Nechci o tom polemizovat (leč kacířská otázka je nasnadě: souhlasí s tím i tatínkové?); ne, skutečně nechci o tom polemizovat. Zvlášť v době nebinárních bytostí, v době, kdy se modelka vdá sama za sebe, aby se pak rozvedla a otevřela si živnost učící sebelásce…

Ale chci se zastavit u samotného pojmenování rodičů. Máma a táta.

Jsem otec dvou malých kluků. Samuelovi je pět a půl roku, Vincentovi devět měsíců. Takže víc a víc času trávím na nejrůznějších dětských hřištích a v zastřešených hernách. Ten správnej mazec nastává ve chvíli, kdy je na poměrně malém místě koncentrováno dvacet nebo třicet dětí a patnáct z nich najednou volá rodiče. Všichni křičí mami nebo tati a pokud je akustika jen trošičku narušená, tak se okamžitě zvedne deset hlav, protože podle hlasu to svoje dítě nepoznávají.

V jedné takové herně jsem našel řešení.

Je potřeba svolat Český lingvistický sjezd, který vymyslí a určí minimálně sedmdesát nových slov, které nahradí slova „máma“ a „táta“. Něco snadno zapamatovatelného a snadno vyslovitelného. Ideálně dvouslabičného. Třeba takové výrazy jako blekr, čárpo nebo vózr či rupsa by mohly vyhovovat. Jakmile se vytvoří tabulka, kde budou tyto výrazy shrnuty, spárovány a bude určeno, která z nich jsou synonymem pro „máma“ a která pro „táta“, rozšíří se tato tabulka na matriky po celé zemi. Podle jednoduchého klíče, ideálně podle posledních tří koncových čísel rodného čísla, se pak rodičům určí, jak je budou děti oslovovat. Ti, co budou mít smůlu (tzn. každý 70. rodič) zůstanou u starého pojmenování. A těm dalším se určí, že namísto máma je jejich děti budou oslovovat rupsa a táta se změní na blekr. Tím se společnost vyvaruje monotónnímu a už dávno překonanému, stále stejnému oslovování rodičů. Navíc nová oslovení podpoří sebeurčení rodičů – dokážu si představit, že vzniknou fb skupiny rupsa / blekr, a pak vědecké studie dokazující, že všechny rupsy mají stejné vlastnosti a díky novému pojmenování jim už nikdo nemůže zasahovat do jejich integrity. Blekrové se budou vyznačovat stejnými zájmy a horoskopy přestanou nesmyslně preferovat období narození jedince, ale budou vycházet ze zařazení rodičů a zařazení vlastní osoby. Asi takto: Blekr z linie vózr / čárpo bude mít tento týden… Zatímco blekrové se budou sdružovat ve fanklubu Sparty, vózrové budou mít preference podstatně sešívanější.

Až dítě v herně nebo na hřišti zavolá na svého vózra, zvednou se dvě, tři hlavy (čistě statisticky není pravděpodobné, že by se mezi padesátkou rodičů nešla nějaká větší skupina stejně pojmenovaných) a navíc to bude i krásný impuls pro navázání nového přátelství.

Druhé, třetí a další dítě bude samozřejmě rodiče oslovovat stejně jako to první. Smyslem nových pojmenování není dělat dětem v hlavičkách zmatek.

U nevlastních dětí samozřejmě zůstane pojmenování rodičů, tak jak je dítě zvyklé. Znamená to, že z vózra se klidně po rozvodu a novém manželství může stát zároveň i blekr.

A pokud má někdo pocit, že díky dělení společnosti na dalších 70 skupin může dojít k nějakým třecím plochám, můžu všechny uklidnit. Dítě, které bude oslovovat svoje rodiče rupsa / blekr se může v dospělosti stát členem skupiny vózr / čárpo. Z tohoto důvodu je jakékoli nepřátelství naprosto nemyslitelné, protože nikdo neví, čím se za pár let může sám stát.

Celý projekt je samozřejmě zamýšlen pro co největší podporu bezpečnosti dětí. Bude stačit jedna či dvě generace a už si nikdo nevzpomene na to, že některé z výrazů jsou novotvary. Budou se sice muset upravit vydání starých knih a stejně tak i předabovat většina filmů, ale to je drobnost, kterou každý rád vyřeší, protože se přece jedná o bezpečnost dětí a důstojnost rodičů. A představa, že jedna ze sbírek Jaroslava Seiferta se jmenuje jednoduše Rupsa mi nijak nevadí. Druhou možností je, že grafik na přebal zmiňované knihy vtěsná všech 35 pojmenování pro rodiče ženského rodu. Když si to představím, jsem rád, že jedno z těch jmen bude i nadále znít: „Maminka“. Možná to nakonec bude to, které ve finále zachrání svět…

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)