Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Není učitel jako učitel
banner

Není učitel jako učitel

PaedDr. Milan Kulhánek, učitel Gymnázia Broumov

Neděle, 10. prosince 2017

Není učitel jako učitel

Není lékař jako lékař. Není prodavač jako prodavač. Není prezident jako prezident. A také není učitel jako učitel. Někteří se mihnou vašim životem tak nějak náhodou, přijdou, odejdou, a už o nich nikdy více neuslyšíme. A ani si nevzpomeneme. Pak jsou tací, kteří vás ovlivní na celý život. Mě ovlivnil zcela zásadním způsobem Pan učitel PhDr. Stanislav Máslo. Letos tomu bude přesně na Štědrý den 20 let, co nás opustil a odešel na věčné prázdniny.

Stanislav Máslo učil na našem gymnáziu v nelehkých letech, od roku 1955 do roku 1968, poté působil na Pedagogické fakultě v Hradci Králové, ze které byl po čistkách v roce 1969 vyhozen, naštěstí mohl učit na náchodském gymnáziu, kde vstoupil do mého života zcela zásadním způsobem. Nebýt jeho, nedělal bych dnes to, co dělám.

Měli jsme zvláštní vztah, měl pro mě asi nějakou iracionální slabost, protože mi procházelo to, co jiným ne. Hlavně ne některým dívkám, kterým to přemýšlelo trochu méně. Většina studentů se klepala před jeho hodinami a trochu se ho i bála. Byl náročný, vyžadoval znalosti, hodiny měly řád, byly skvělé, prostě to uměl. Bez křiku, přirozenou autoritou a svými znalostmi. Byl tvrdý, ale vždy férový. Já se na něho tak nějak drze usmíval a procházelo mi to. Asi proto, že jsem tak nějak uměl, a také asi proto, že si mě hned v 1. ročníku vybral k interpretaci Moliérova Harpagona. Musel jsem se naučit dlouhý monolog a chodit ho předvádět po třídách. Myslím si, že část monologu bych dal i dnes.

Znalosti z češtiny, kterou mě učil, mně vystačily z velké části i na vysoké škole. Byl to Pan učitel, vše jsem ocenil až po vysoké škole, kdy jsem mu napsal dopis, že si vážím toho, co pro nás udělal.

Po pádu komunismu se mohl vrátit tam, kam svojí odborností vždy patřil, na vysokou školu. Stal se docentem a nadále předával své ohromující znalosti mladé generaci. Bohužel, rakovina byla těžším soupeřem.

Stando, děkuji.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)