Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Nepřístupná pevnost uprostřed města přispívá na počátku 3. tisíciletí také veřejnému prospěchu a sebevědomí Broumovska
banner

Nepřístupná pevnost uprostřed města přispívá na počátku 3. tisíciletí také veřejnému prospěchu a sebevědomí Broumovska

Jindřich Horkel

Čtvrtek, 10. ledna 2013

Nepřístupná pevnost uprostřed města přispívá na počátku 3. tisíciletí také veřejnému prospěchu a sebevědomí Broumovska

Jako nedobytná pevnost stál benediktinský areál ještě na přelomu tohoto tisíciletí uprostřed města, a jeho uzamčené brány se neotvíraly vůbec nebo jen vybraným návštěvníkům. Pozvaným, zvlášť zvědavým či zvídavým, těm, kteří toužili spatřit alespoň část ze života těch, co tu byli před námi. Ze života mnichů i ze života lidí, kteří zdejší kraj z vůle tehdejšího českého krále kdysi osídlili a po staletí jej svojí prací i modlitbami kultivovali.

Začíná nový rok a před klášterem stojí nejrozsáhlejší rekonstrukce od 18. století, kdy tehdejší opat Otmar Daniel Zinke dal architekty Dientzenhoferovými celý klášter přestavět. Dnes je na jeho místě převor Petr Prokop Siostrzonek a zde v Broumově správce opatství Přemysl Sochor. I když bude rekonstruována „jen“ asi třetina kláštera, bylo na prohlídkách, které loni k této akci prováděli vidět, jak obrovský je to úkol. Co tedy jeho vytýčení předcházelo?

Proměny klášterní zahrady.

V roce 2002 pozvalo vedení města Broumova, především jeho tehdejší starosta Zdeněk Streubl, arboristu Němce z Prahy. Ten vykácel staletá přerostlá habrová loubí, nevhodné dřeviny, ošetřil letité stromy a zahradu vyčistil. Pak byla na jediný den, 14. září 2002, zahrada otevřena veřejnosti. Dnešní obyvatelé Broumova tu byli legálně poprvé v životě. A bylo zajímavé slyšet, jak otcové svým téměř dospělým dětem popisují, když jako malí kluci lezli do zahrady přes plot a sestřičky jim ještě daly nějakou zeleninou nebo koláč.

A zahrada se opět zavřela. Brána kláštera se dál otvírala jen návštěvníkům Muzea Broumovska a zájemcům o prohlídku kláštera. Až o 4 roky později vstupuje do 2,5 ha velké přilehlé klášterní zahrady na sever od broumovského benediktinského kláštera další aktér. V červenci 2006 se občanské sdružení Agentura pro rozvoj Broumovska (APRB) dohodlo s Benediktinským opatstvím sv. Václava na záměru, zpřístupnit společně prostory klášterní zahrady v Broumově veřejnosti. Uzavírá dohodu s tehdejším správcem opatství, jediným farářem na Broumovsku, Norbertem Josefem Zemanem, o pronájmu zahrady.

Podařilo se dokončit to, nač před několika lety již městu nezbyly peníze, nač církev díky politice státu neměla. Při tom se miliony korun z těžby v jejích lesích kutálely celá léta kamsi mimo region Broumovska. Občanské sdružení navázalo na práci arboristů, vyčistilo chodníky, desetileté nánosy na schodištích a cestičkách a hlavně dočistilo rozrostlé keře, a začlo pravidelně sekat trávu. A 19. května 2007 se poprvé a definitivně otevřela brána do zahrady, kolem které chodily nejméně 3 generace místních občanů, aniž mohly nahlédnout dovnitř. Zbytek roku a po následující léta je Zahrada* naplněna kulturním programem. Od té doby až dodnes je zde pořádek, příjemné prostředí, klid a prostor i pro tichou meditaci uprostřed města.

Kulturní a společenské akce „pronikají“ do kláštera“.

Již v roce 2006 se dnes tradiční a oblíbený pořad k zahájení turistické sezóny „Vinum et cetera“, uspořádaný v klášteře, stal průkopníkem ve využívání nádvoří Broumovského kláštera pro kulturně-společenské akce. A začaly ožívat také zdi samotného kláštera. Koncerty a společenské akce na nádvoří, spousty aktivit v bývalém klášterním gymnáziu, farmářské trhy další a další, nejen broumovskou veřejností hojně navštěvované programy.

V budově bývalého klášterního gymnázia vzniká Centrum Regionálního rozvoje a setkávání.

V roce 2009 si občanské sdružení po dohodě s klášterem vzalo na starost budovu bývalého klášterního gymnázia. Stav budovy vyžadoval ke zprovoznění řadu úprav, nutným předpokladem celoročního provozu byla instalace ústředního topení. To všechno se postupně realizovalo. Vznikla myšlenka projektu Centra Regionálního rozvoje a setkávání (CRRB), v rámci něhož získaly v klášteře zázemí ti, kdož se podílejí na rozvoji regionu. Dnes mají v prostorách bývalého klášterního gymnázia kanceláře a občané i podnikatelé možnost vyřídit své mnohdy komplikované záležitosti na jednom místě.

Hned na počátku se otevřela například kreslírna, kde se do dnes konaly desítky společenských i odborných seminářů, školení a setkání, koncertů. V rámci konceptu Artcafé – klubu přátel umění, tu v minulém roce začala již oblíbená Jazzová kavárna. Hraje se většinou živý jazz a mají přibýt literárně-hudební setkání, poetické večery nebo i přednášky a další. Pro návštěvníky Broumovska i místní občany je v provozu celodenní kavárna Café Dientzenhofer. Také se podařilo upravit sklepy pod gymnáziem, kde je dnes vinotéka s víny z Moravských i z Českých vinic.

Ani v současné době nezůstává opomenuta Zahrada, kde v domku v centru klášterní zahrady po vcelku nenáročných stavebních úpravách loni nově vznikla galerie současného umění, Galerie Dům. Zajímavé výstavy zde zhlédla tisícovka návštěvníků.

Vzdělávací a kulturní centrum Broumov.

Změny v broumovském klášteře na počátku 3. tisíciletí vrcholí letos v jeho zdech budováním „Vzdělávacího a kulturního centra Broumov (VKCB)“. Podstatou projektu VKCB je vznik dvou vzdělávacích institutů: Institutu krásných umění a Institutu přírodovědného vzdělávání. Realizátorem projektu a investorem je Benediktinské opatství sv. Václava v Broumově, který získal na rekonstrukci asi třetiny kláštera dotačních téměř 250 milionů korun. Občanské sdružení Agentura pro rozvoj Broumovska je garantem programové části. V rámci projektu VKCB bude rekonstruována i klášterní zahrada.

Vize sebevědomého Broumovska se naplňuje i v klášteře.

Přišli jsme o koupaliště, střed města zatím dále hyzdí chátrající měšťanský pivovar. Věřme, že odpovědní brzy přijdou pro pivovar se smysluplným projektem. Nicméně již nyní se můžeme těšit, že klášter a přilehlá klášterní zahrada budou místa, kam rádi zajdeme a zavedeme i své kamarády, blízké nebo náhodné turisty, když se nás zeptají, kam možno zajít, co je možno v Broumově vidět. A při záměrech opatství, využívat rekonstruované prostory v duchu odkazu benediktinského řádu, pro který vzdělanost byla vždy na prvním místě, pro vzdělávání lidí z celé republiky i ze zahraničí se snad podaří naplnit onu vizi sebevědomého Broumovska.

Na ostatních, městu, podnikatelích a na nás všech pak zůstává vytvoření zázemí, infrastruktury, která důstojně záměry opatství doplní. Vždyť již teď se bylo možno kdesi dočíst, že celostátní prestižní soutěž, která má ve svém čele porotu špičkových umělců, snad kvůli kapacitě a kvalitě ubytování a ostatních služeb, hodlá opustit náš Broumov. A to první dva ročníky v Kreslírně klášterního gymnázia proběhly velice úspěšně a přivedly do Broumova nejen účinkující, ale také jejich učitele a rodiče, kteří možná do té doby o Broumově ani neslyšeli.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)