Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Od Broumova k Bobří řece
banner

Od Broumova k Bobří řece

Jindřich Horkel

Neděle, 16. září 2018

Od Broumova k Bobří řece

Více než padesát "kluků a děvčat" ve věku cca od 30 do 80 let se vypravilo za Jaroslavem Foglarem do Sluneční zátoky na Sázavě. Připomenout si dobrodružství, o kterých někteří v dětství nemohli ani číst, protože to bylo zakázané.

Cestou autobusem do výchozího místa pěšího putování kousek za Světlou nad Sázavou přečetla paní učitelka Alena Miklošová několik úryvků z Foglarovy knihy Hoši od Bobří řeky. Uvedla účastníky zájezdu do prostředí, kterým, zalitým sluncem, za chvíli po více než 12 kilometrů dlouhé trase (někteří se ještě 3 kilometry svezli autobusem) procházeli.

I když je to z Broumova 170 kilometrů, na pěšině do polí byli už po osmé. Vyjeli brzy ráno a řidič autobusu P - transportu z Broumova Michal Zeroník jel svižně a bezpečně. Za pár chvil došli k řece Sázavě.

Klidná řeka, s hladinou vody podle nánosů na kamenech, které všude vyčuhovaly, nejméně 15 centimetrů pod normálem. Pohodlná, příjemná procházka loukami i lesem. V pohodě všichni před desátou došli k hospodě pár set metrů od restaurace Pohoda, kde byl na jedenáctou pro všechny připraven oběd.

Po obědě pokračovala cesta kolem řeky a později do kopce nad Sluneční zátoku. I tuto jedinou větší překážku všichni účastníci zvládli. Byli odměněni příjemným prostředím u řeky s Foglarovým pomníkem na místě, kde v letech 1925 až 1945 tábořil první český skautský oddíl.

Do Ledče to už bylo po nenáročné trase kolem Sázavy pár kilometrů. Pěší část výletu zakončili v příjemné cukrárně na náměstí V Ledči nad Sázavou. Pár lidí ještě navštívilo muzeum Jaroslava Foglara a kolem 16. hodiny všichni společně odjeli do Číhoště. Místní farář povyprávěl o číhošťském zázraku a o faráři Toufarovi, ubitém příslušníky STB v únoru 1950.

Pěkné bylo setkání se skupinou maminek s malými dětmi na geografickém středu ČR, který je nedaleko. Na pochodu za přirozené porody tu nad mísami ovoce a zdravého jídla odpočívaly a povídaly. Někteří účastníci zájezdu z Broumova dostali ochutnat domácí chléb se sýrovou pomazánkou, který si tu právě rozdávali. Všichni odcházeli dobře naladěni, někteří povzneseni neočekávaně hezkým zážitkem.

Nakonec ještě pár kilometrů autobusem k obdivuhodné dřevěné rozhledně Bohdanka s krásným výhledem do kraje, ozařovaného zapadajícím sluncem. A opět klidná a bezpečná jízda domů. Výlet se i tentokrát díky skvělé organizaci i počasí víc než vydařil.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)