Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Ohlédnutí za kometou na Broumovsku
banner

Ohlédnutí za kometou na Broumovsku

Čestmír Černý, Vojtěch Školník

Čtvrtek, 18. dubna 2013

Ohlédnutí za kometou na Broumovsku

Úvodem by bylo dobré si jen pro pořádek říci, co je to vlastně kometa. Kometa je (krom hokejového klubu z Brna) nevelký astronomický objekt složený z prachu a ledu, který obíhá okolo Slunce po výrazně eliptické dráze. Platí, že čím více se dráha dané komety blíží Slunci, tím větší vizuální divadlo nám tady na Zemi vytvoří na obloze. Nejznámější kometou je ta Halleyova. Více o ní si lze najít na mnoha webech.

V roce 2011 byla objevena kometa C/2011 L4 nazývaná většinou přídomkem PANSTARRS. Ten vznikl podle Havajské observatoře stejného názvu, kde byla kometa objevena. Dlouho to vypadalo, že kometa bude jednou z nejjasnějších za poslední dekádu (od doby komety Hale Bopp). V průběhu času se odhady jasnosti zpřesňovaly. Nejdříve ji mohli pozorovat pouze obyvatelé na jižní polokouli, kde se jevila velice pěkně a byla celkem bez obtíží viditelná i pouhým okem. Po příchodu na severní oblohu na začátku března její jasnost začala klesat. Po jejím průletu okolo Slunce, který nastal 10. března byl pokles jasnosti zřejmý každým dnem.

Při pozorování tady na Broumovsku (a vlastně i v celé ČR) bylo dost velkou nevýhodou, že kometa byla pozorovatelná za soumraku a docela nízko nad obzorem. V průběhu března pak byla pozorovatelná zhruba od 19 do asi 20:30 hodin. Kometa se nacházela na západě až severozápadě. Ačkoliv tady na Broumovsku máme světlené znečištění na poměrně nízké úrovni, museli jsme pro vyhledání pozice komety použít triedr a i tak to nebylo jednoduché. Z našeho pozorovacího stanoviště v Broumově na Spořilovském kopci jsme měli na západní obzor skvělý výhled a podařilo se nám několikrát tuto vlasatici vyfotografovat, a nejen tam. Kvalita fotografií odpovídá daným podmínkám a našemu umu. Jsme amatéři, ale zase nás to moc baví. Posuďte sami, jak se nám to povedlo. Kometa je stále pozorovatelná a vlastně dnes již po celou noc, nicméně podmínky jsou nadále nejlepší navečer. Na její pozorování už ale bude třeba nějaká ta lepší optika.

Příští kometa (C/2012 S1 ISON) nás čeká pravděpodobně až v zimě a pokud se po průletu kolem Slunce nerozpadne, mohla by být pozorovatelná dokonce i na denní obloze! Tedy optimisté už se mohou těšit a pesimisté budou třeba překvapeni.

Zajímá-li vás astronomie a vesmír vůbec, přidejte se k nám – přátelům astronomie Broumovska. Kontakt naleznete zde: www.facebook.com/astrobroumovsko . Třeba se někdy potkáme při společném pozorování noční oblohy nebo jen tak při povídání o hvězdářství.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)