Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Papírové těšení se na Ježíška
banner

Papírové těšení se na Ježíška

Michal Erben

Sobota, 10. prosince 2016

Papírové těšení se na Ježíška

Prosinec považujeme za plně zimní měsíc, ač astronomická zima začíná až těsně před vánočními svátky 21.12. A rozhodně to v dnešní době nemáme se zimou jednoduché. Jak se na ní připravit? Jasně - šály, kulichy, rukavice, teplé bundy a boty, ale nevím jestli po té minulé zimě nenechám někde po ruce i kraťasy, sandále a opalovací krém. Ovšem začátek prosince se nedal zahanbit a vítal nás sněhovou nadílkou. Lyžaře a děti potěšila, řidiče a teplomilce vystrašila.

Moderní doba se stále zrychluje a mnozí lidé již neudržují klasické zvyky našich předků, vánoční čas se tomuto trendu naštěstí zatím stále vymyká a lidové zvyky se v naší společnosti alespoň částečně drží nadále. Asi bude přeci jen něco pravdy na tom, že lidé mají ke konci roku k sobě tak nějak blíže. Chodíme společně na náměstí na rozsvěcování stromků, rodiny se společně podílí na přípravě cukroví, zdobení bytů a obydlí, zapalují se svíčky na adventních věncích, děti se hned z kraje prosince těší na Mikuláše (a tak trochu obávají čerta), pečou se vánočky, půlí jablka, sváteční stoly se prohýbají pod klasickými pokrmy a celou sváteční atmosféru dokreslují Betlémy, jinak též Jesličky připomínající narození Ježíše Krista. Nějaký ten Betlém nechybí asi v žádné domácnosti, v kostelech a dalších křesťanských svatostáncích, ale zkrášlují i jarmarky na náměstích a někdy i výlohy obchodů. Jesličky se začaly objevovat u nás přibližně v 17. století v křesťanských chrámech, po zákazu jejich stavění císařem Josefem II. v 18. století si je lidé nenechali vzít a začali si stavět vlastní Betlémy doma.

Rozmanitost používaného "stavebního" materiálu je bohatá. Betlémy máme dřevěné, keramické, látkové, slaměné, z těsta a z mnoha dalších materiálů - a samozřejmě nechybí ani Jesličky papírové. Ptáte se, kolik asi vyšlo vystřihovánek Betlémů? Věřte, že opravdu hodně. Každoročně vznikají a vycházejí nové vystřihovánky Jesliček. Tématicky Jesličky představují realistické narození Ježíška ve chlévě v městě Betlémě, ale existují i přenesené do našeho prostředí, třeba i zasněžené, a nakonec nechybí ani exotické varianty s Ježíškem skautem nebo Indiánem. Navíc i každý kraj, nebo ještě lépe řečeno národopisná oblast má jiné specifické ztvárnění Ježíškova narození, zasazené do různorodého prostředí, či přímo do konkrétního města (Jičínský Betlém, Kutnohorský Betlém, a mnoho dalších), takže náměty se nikdy neopakují, každý autor má své jedinečné pojednání a Betlém je vždy naprosto jedinečný.

V našem muzeu jsme si vánoční atmosféru připomněli prostorovým Betlémem z dílny pana Richarda Vyškovského, který možná máte někteří také doma, jelikož před lety vycházel v časopise ABC. Pan Vyškovský svůj Betlém zasadil do jihočeské oblasti a Ježíšek se tak narodil uprostřed vesničky se statky v typicky jihočeském selském baroku s bohatě zdobenými štíty. Malému Ježíškovi se přišli poklonit a dary přinesli lidé z celé země České i z Moravy, neboť pan Vyškovský doplnil Jesličky figurkami v lidových krojích z různých národopisných oblastí. A dokonce děti malému Ježíškovi pro rozveselení postavili hned vedle plotu sněhuláka. Původně překrásné figurky panáčků v typických národopisných krojích pan Vyškovský nakreslil pro ABC v 70. letech s velkou pomocí své ženy paní Anny Vyškovské.

Těšíme se na všechny, kteří si najdou i v prosinci čas a zastaví se na návštěvu v našem jedinečném Muzeu papírových modelů v Polici nad Metují. Sledujte náš Facebook a webové stránky, aby vám neunikla žádná důležitá informace o našich připravovaných předvánočních akcích. A nakonec snad již jen popřejeme přeci jen poklidný předvánoční čas, ať se vám podaří upéct lahodné cukroví a jen je škoda, že nebudeme moci ochutnat.

Ale pokud si doma sami slepíte nějaký Betlém, a je jedno jestli bude třeba z časopisu ABC, nebo z Vašeho kraje či dokonce přímo z Vašeho města, rozhodně neváhejte a Betlém vyfoťte a podělte se o něj určitě s námi. Na našem facebookovém profilu můžeme tak společně vytvořit zajímavou galerii Betlémů z celé naší republiky.

Foto 1 - příbramské jesličky - Jan Čáka, Albatros, foto 2 - ukázka vystřihovánky Betlému z hraček, foto 3, 4, 5 - Jihočeský Betlém - Richard Vyškovský z ABC

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)