Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Před několika lety explodoval raketoplán Challenger a mnohem dřív byla založena Masarykova univerzita v Brně
banner

Před několika lety explodoval raketoplán Challenger a mnohem dřív byla založena Masarykova univerzita v Brně

Jindřich Horkel

Pátek, 27. ledna 2012

Před několika lety explodoval raketoplán Challenger a mnohem dřív byla založena Masarykova univerzita v Brně

Poslední rána byla plná hvězd. Souhvězdí Velkého vozu, před východem slunce téměř v zenitu, zdánlivě couvá k severu, a Orion, na podzim ohlašující příchod zimy, zapadl někdy po půlnoci. V březnu zapadá se setměním, takže za pár týdnů již toto zimní souhvězdí nespatříme vůbec. Bude totiž jaro.

Možná i na to se těšila 7členná posádka amerického raketoplánu, která toho osudného dne 28. ledna 1986, před 16 lety, nastoupila ke kosmickému letu. Raketoplán Challenger měl za sebou již 9 úspěšných letů do vesmíru, toto měl být desátý. Na palubě byla tehdy i učitelka Christa McAuliffeová, která měla prostřednictvím televize vyučovat své žáky přímo z oběžné dráhy. Asi 3 sekundy před neštěstím hlásil velitel Scobee: "Všechno v pořádku, jedeme na plný plyn." Posledním zvukovým spojením s kabinou byl v 73. sekundě po startu výkřik pilota Smitha. A pak už nic. Otřesen byl tenkrát celý svět. Prvním letem po tragédii byl až 29. září 1988 let raketoplánu Discovery.

Masarykova univerzita v Brně byla zřízena jako druhá česká univerzita zákonem ze dne 28. ledna 1919. O její vznik se zasloužil zejména T. G. Masaryk, profesor Univerzity Karlovy a pozdější první prezident Československa. Je smutné, že je třeba připomínat nacistickou okupaci, za které byla popravena nebo umučena například z přírodovědecké fakulty čtvrtina profesorského sboru, a období komunistického režimu, kdy v roce 1950 byla univerzita zrušena úplně, a v letech 1960 až 1990 nesla z politických důvodů jméno Universita Jana Evangelisty Purkyně. Dnes je to opět Masarykova univerzita.

Mám kamaráda Karla. Zaujalo mne, že slaví svátek dnes, na Otýlii. Řekl mi kdysi: "Já jsem Karel Veliký". A pranostika na dnešek na to odkazuje. „Je-li Karel Veliký málo ledový, únor to zase napraví." Karel Veliký se narodil někdy v polovině 8. století, byl franským králem a proslul jako významný vládce a zákonodárce, ale také jako válečník a dobyvatel.

A protože je sobota, dovoluji si něco málo k přemýšlení o vzdělání. Jan Masaryk: "Pamatuj si, že dokud budeme generálům platit víc než učitelům, nebude na světě mír." Galén: "Je hanba, že se někdo dovede namáhat po mnoho let, aby se stal dobrým lékařem, obhájcem, učitelem nebo geometrem, a přitom není ochoten namáhat se příslušně dlouhý čas, aby se stal dobrým člověkem." Johann Wolfgang Goethe: "Vzdělání je schopnost porozumět druhým." Aristoteles: "Vzdělání je nejlepší cestovné pro stáří." Anatole France: "Svět dělá žena. Je v něm panovnicí - nic se v něm neděje než skrze ni a pro ni. Žena je tedy velkou vychovatelkou muže. Učí ho půvabným ctnostem, zdvořilosti, diskrétnosti a té hrdosti, která se bojí přijít nevhod. Učíme se u ní, že společnost je složitější a jemněji uspořádána, než soudí myšlenka, že citové sny a šero víry jsou nepřekonatelné, a že to není rozum, co vládne lidmi."

Foto Wikimedia Commons¨Kennedy Space Center

obrazek_10
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)