Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Přednášky spolku Apeiron v Meziměstí a v Polici nad Metují
banner

Přednášky spolku Apeiron v Meziměstí a v Polici nad Metují

Apeiron z. s.

Čtvrtek, 12. února 2015

Přednášky spolku Apeiron v Meziměstí a v Polici nad Metují

Baroko nebylo dobou temna, tak jak nám ji představil Alois Jirásek. Nebylo dobou našeho útlaku, jak to říkal František Palacký. Baroko bylo zářivou dobou, která např. v architektuře vyzdvihla Čechy a České království na samotný vrchol Evropy. Čeští malíři a architekti se dostali mezi nejvýznamnější tvůrce své doby.

Více jak třicet členů Klubu důchodců v Meziměstí si ve středu 4. února vyslechlo přednášku o baroku a stručné představení historie a činnosti stavitelské rodiny Dientzenhoferů. Přednáška byla doprovozena power pointovou projekcí, která přiblížila posluchačům jak počátky baroka, sahající až do doby vrcholné renesance (tzv. manýrismu), tak i detaily a typické prvky architektonického tvarosloví Kryštofa a Kiliána Ignáce Dientzenhoferových.

Posluchači se dozvěděli i něco o historii Třicetileté války, vojenského konfliktu, který ovlivnil dějiny Evropy na téměř dvě a půl století a dějiny Zemí koruny České na celá tři staletí. Její kořeny sahají na Broumovsko a drama protestantské menšiny v Broumově bylo jedním z problémů, které se řešily na zasedání Českých stavů v březnu a květnu roku 1618. Tato zasedání nakonec skončila Třetí pražskou defenestrací...

Spolek Apeiron nastínil i problematiku vzniku a existence dvou kultů, které jsou spojeny s dějinami baroka v Čechách a dobou bezprostředně následujícího Národního obrození – kultu svatého Jana z Nepomuku a kultu Mistra Jana Husa.

Druhá polovina přednášky byla už cíleně věnována tvorbě obou Dientzenhoferů s důrazem kladeným na jejich činnost na Broumovsku a práci pro Břevnovsko-broumovské opatství. V dalších přednáškách má spolek v plánu představit detailně tzv. Broumovskou skupinu kostelů, vystavěných v letech 1719 – 1735.

Se stejnou přednáškou se o den později představil spolek Apeiron v polickém Domově důchodců. Toto povídání bylo komornější a vládla více rodinná atmosféra. Podle Martiny Váňové z Apeiron z. s. to je způsobeno tím, že v Meziměstí proběhla přednáška v prostorech Městského úřadu, kdežto polický Domov důchodců nabídl vlastně domácí prostory.

Obě dvě akce se uskutečnili díky nezištné pomoci spolku Jůlinka z Police nad Metují, který zapůjčil přenosovou techniku.

Apeiron z. s.

V listopadu vznikl v Polici nad Metují nový spolek s názvem Apeiron. Apeiron z. s. je neziskovou organizací, která si klade za cíl vytvářet prostředí pro prezentaci mladých výtvarníků, pořádat konference a přednášky odborníků a profesionálů v tématech, které jsou často marginalizovány nebo nesprávně chápány. Řecké slovo apeiron je překládáno ve smyslu beztvarého nekonečna. Podle zachovaných zlomků z Anaximandra z Milétu je to absolutní počátek, princip všeho jsoucna, z něhož se "vydělují" protiklady jako vlhké-suché, teplo-zima a z jejich sváru se rodí náš svět. Protože apeiron nemá meze, může tento koloběh vznikání a zanikání trvat bez konce. V logu spolku "Apeiron" se proto objevují dva symboly: Möbiův pásek, tedy plocha, která má jen jednu stranu a jednu hranu a matematický symbol nekonečna.

V současné době Apeiron z. s. spolupořádá s kavárnou Láry Fáry výstavu Alžběty Čechové "Výstavní síň". (Sdružení Pferda, provozující mj. kavárny Láry Fáry, získalo ocenění Neziskovka roku 2014, kterou každoročně uděluje Nadace rozvoje občanské společnosti.)

Sledujte nás - www.facebook.com/apeironzs nebo http://spolekapeiron.cz/

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)