Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání

Příběh utěrek

Pavel Frydrych

Čtvrtek, 4. února 2021

Příběh utěrek

Obyčejná kuchyňská utěrka. Věc, kterou používáme v podstatě každý den. A taky věc, která ze všech dostává nejvíc na frak.

Kuchyňskou utěrkou se utírá téměř cokoliv. Od nádobí po omytí – tady už s menší intenzitou, která se matematicky dá popsat takto: s počtem zakoupených myček nádobí přímo úměrně klesá počet otíracích minut. Tedy užití kuchyňských utěrek: od nádobí, přes rozlitou polévku nebo čaj na stole, vycáknutou vodu na sporáku po otření pracovní desky, stolu a občas i rukou. A po nějaké době podle toho vypadá i jejich stav. Všechny skvrny jsou znatelné a utěrka je unavenější a unavenější a svým vzhledem se začíná víc a víc podobat košili Dave Listera z posádky těžařské lodi Červený trpaslík Jupiterské důlní společnosti. Naštěstí se v drtivé většině jedná o skvrny, které jdou odstranit bez narušení samotné struktury matérie. Když si odmyslím občasné popáleniny, které se pak stávají nezbytnou součástí designu utěrek.

Jenže s mnoha ze skvrn si prostě pračka nedokáže poradit. Utěrky z ní vylézají sice mokré, ale jen částečně očištěné. Trochu by mohly připomínat poraněná zvířata nebo člověka, který nemá v pořádku pigmentaci pokožky. Ale takto zdeformované a unavené utěrky můžou stále ještě zastat svoji práci. Zaprané skvrny se bedlivým okem přehlédnou a mnohdy se dělá, jako kdyby se nic nestalo. A když na svou práci jedna utěrka nestačí nebo se ukáže i po vyprání nepoužitelná, přijde na řadu její kolegyně, která se urychleně jmenuje její pomocnicí, spolupracovnicí, popř. nadřízenou. A zvesela se může pokračovat.

Ovšem tuto spirálu nelze aplikovat do nekonečna. Jednou se musí provalit problém. Třeba v nadměrném množství utěrek určených k práci. To v situaci, kdy přes množství utěrek není už skoro nic vidět a samotná práce zůstává nedokončena anebo ve chvíli, kdy se utěrka se zapranými skvrnami prostě "šprajcne" a rozhodne se stávkovat. Na to nadřízené utěrky reagují povětšinou rozhořčenými větami typu: "Já tady dřu a nikdo to neocení," nebo třeba: "Kdyby nebylo mě, už se to tady jasně položí a oni si toho neváží," nebo taky: "Nic nedělá, jenom se vystavuje a předstírá práci a když po ní utěrka chce, aby dělala svou práci, tak se jí to nelíbí!"

Potom ovšem musí přijít reakce z ještě vyšších míst a je nutno bouchnout do stolu a tvrdě zasáhnout. V opačném případě hrozí naprostá anarchie, která se projeví v přemíře utěrek na metr čtverečný a přímo tomu úměrné množství neotřenosti na stejnou plošnou míru. Jediným schůdným řešením je radikální krok: vyvaření utěrek, kterýmžto aktem dojde k co největším setření rozdílu mezi jednotlivostmi a tím pádem i k vyrovnání startovací pozice týchž. Přichází na řadu co největší hrnec, který své poselství nese už ve svém názvu: prádelní hrnec. Do něj jsou vloženy jednotlivé utěrky, napuštěna voda, která se uvede do varu a následně je přizvána na pomoc nejdůležitější substance celého procesu: jedlá soda (NaHCO₃). Ve statisících drobných bublinek a v pěnění vody se sodou se praná matérie převrací, aby se co největší plochou vystavila působení čistících látek.

V tuhle chvíli si vždycky vzpomenu na svoji maminku, která vyváří prádlo v prádelně bytovky na Bělské ulici. S ničím jiným nezaměnitelná vůně, která evokuje dětství podobně jako vůně pečených buchet stojí na začátku Proustova "Hledání minulého času".

A příběh utěrek pokračuje dál. Vyjmuty z vyvářky zasvítí svou čistotou, která se téměř okamžitě odrazí v čistotě otření, ale stejně jako se vším ostatním, je o ně potřeba pečovat. A stejně tak je nutné pečovat o jejich nasazení a začlenění, protože jinak hrozí jejich deziluze a domácí revoluce.

Na druhou stranu ale taky existuje jiný přístup, bez evokace maminky v prádelně plné páry: vzít ty nejuřvanější utěrky a vyhodit je do popelnice. Jenže: má člověk a utěrka v tuto chvíli jistotu, že se odpadem skutečně stává odpad?

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)