Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Proč má občanské sdružení v názvu Stolové hory?
banner

Proč má občanské sdružení v názvu Stolové hory?

Jindřich Horkel

Středa, 11. dubna 2012

Proč má občanské sdružení v názvu Stolové hory?

Na území Policka, Hronovska a Náchodska vzniklo nové občanské sdružení obcí a měst. Do svého názvu si občanské sdružení Místní akční skupina (dále jen MAS) dalo jméno pohoří a zároveň národního parku v polském příhraničí - Stolové hory. O názvu i nejbližších úkolech, které nové sdružení čeká, jsme hovořili s Evou Pápaiovou z Městského úřadu v Polici nad Metují.

Proč MAS Stolové hory?

Podle zákona o sdružování občanů, podle kterého bylo založeno i naše občanské sdružení, Místní akční skupina Stolové hory, nesmí existovat občanská sdružení s podobnými názvy. Snažili jsme se tedy vymyslet název, který by odpovídal všem pravidlům, legislativě, a hlavně nějakým způsobem prezentoval tento významný region. Smyslem názvu také je upozornit na přírodní krásy, které tady máme. Nakonec i k tomu příhraničí má název blízko, protože v něm mnozí žijeme a Stolové hory naše území obklopují.

Dohodli jste se, podali žádost o registraci občanského sdružení. Co bude dál?

Když všechno dobře dopadne a Ministerstvo vnitra schválí stanovy MAS Stolové hory, musíme nejdříve získat potřebné znalosti, naučit se novým dovednostem a postupně získávat zkušenosti. V průběhu června až října by měla být vyhlášena výzva na osvojování zkušeností nově vzniklých, ale i existujících MAS. Zde bychom měli mít šanci získat finanční prostředky a možnost proškolit tým manažerů nebo členů MAS. Poté začneme pracovat na vzniku základních dokumentů, například na rozvojovém plánu.

Až tedy ministerstvo všechno schválí, pak bude vytvořený tým, který bude připravovat základní dokumenty. A během letošního a příštího roku počítáte udělat vše pro to, abyste se pro rok 2014 už mohli vyhlásit první výzvy a třeba někomu pomoct?

Nejprve musíme vytvořit tzv. integrovanou strategii rozvoje území (ISRÚ). V rámci tohoto dokumentu stanovíme tzv. fiche (oblasti). Do takto vymezených oblastí poté směřují peníze, a to na konkrétní projekty realizované členy MAS. Integrovaná strategie území je nejdůležitější dokument MAS a jeho zpracování nejspíš nebude úplně jednoduché. Nechci být skeptická, ale než se nám podaří kvalitní ISRÚ vytvořit, uplyne nejméně jeden rok. Před námi je tedy ještě spousta práce. Chceme také navázat spolupráci s dalšími MAS v okolí a nejspíš až po roce 2013, tedy s novým dotačním obdobím, počítáme se zahájením získávání dotačních prostředků ve prospěch území MAS Stolové hory.

Nové občanské sdružení Místní akční skupina Stolové hory působí v oblasti od České Metuje, Žďáru nad Metují a Bukovice, Suchého Dolu, přes Stárkov, Polici nad Metují, Velké Petrovice, Bezděkov, Machov, Vysokou Srbskou, Hronov, Žďárky, Velké Poříčí až po Náchod, na území vyjmenovaných obcí včetně jejich místních částí.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)