Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Romové na pódiu, gadjové pod ním – Jsme jeden svět
banner

Romové na pódiu, gadjové pod ním – Jsme jeden svět

Eva Kroupová - Kudrnatě žensky

Pátek, 5. dubna 2019

Romové na pódiu, gadjové pod ním – Jsme jeden svět

KAPELA (film) Dokumentární čardáš z romské osady na východním Slovensku. Parta talentovaných muzikantů se i navzdory těžkým sociálním podmínkám snaží probojovat na pódia velkých hudebních festivalů. Jak využijí svoji první velkou šanci? (Jeden svět – festival dokumentárních filmů o lidských právech, 22. 3., Police nad Metují)

LAVUTARA (životní realita)

Dobrodružné hudební putování chlapeckého dua z Dětského domova Broumov. Dvojice talentovaných muzikantů se i navzdory těžkým životním podmínkám snaží probojovat na hudební pódia. Jak využijí svoji první velkou šanci? Na tuto otázku jsme našli odpověď – rovněž na festivalu Jeden svět, 22. 3., v Polici nad Metují.
Podobnost obou příběhů čistě náhodná? Stěží.

Jarda a Lukáš jsou hudební samouci. Snaží se realizovat, objevit své muzikální kořeny, a tak nějak se poprat s vlastními životními trably. Hledají v sobě část rodinného hudebního dědictví možná i proto, že dalších rodinných památek moc nemají. Jarda (17) hraje na kytaru, zpívá a skládá vlastní písně. Senzitivní umělecká duše. Lukáš (14) sedl před půl rokem poprvé na cajón a jednoduše bez jakékoli průpravy doprovodil rytmicky i hlasově svého kamaráda. Spontánní usměvavý rytmičák. Kluci k sobě padnou...

Hledají už půl roku sami sebe i hudební příležitosti. Vyjeli několikrát koncertovat na menší regionální scény, když přišla nabídka festivalu Jeden svět – účinkovat před romskou harmonikářskou legendou Máriem Bihárim. A tak jsem jim tu fantastickou zprávu ještě za horka šťastně nesla. A kluci mi na zkoušce odpověděli, že si to rozmyslí. Spadla mi překvapením čelist, ale je pravda, že ne prvně. A o tom to vlastně celé je... ve zmíněném filmu i realitě.

Hrajeme, zpíváme, přemýšlíme, domlouváme se, plánujeme dost odlišně. Někdy je to úsměvné, jindy ne. Jsou to oboustranné lekce o vzájemném respektu a poznání. Cíl je ale společný – muzicírovat. Pro sebe, pro lidi kolem a nově i pro veřejnost. A tak nám při sledování filmu občas cukal koutek. Měli jsme jaksi pocit, že tohle už jsme taky zažili. A pak přišlo samotné hraní před publikem a kluci to dali. Zase jinak, než jsme se domluvili, zase po svém, ale JO! A když přišel pan harmonikář Mário Bihári, Lukáše i s cajónem přizval do svého výstupu, jen to frčelo. A my jsme s úsměvem zírali pod pódiem, někteří se i tanečně svíjeli v rytmu songů DJ Gadja.

Takže tak nějak pozitivně večer vrcholil... Romové na pódiu, gadjové pod ním – byli jsme a stále jsme jeden svět...

Foto Tomáš Hejzlar

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)