Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Setkání na Bezděkově
banner

Setkání na Bezděkově

Jindřich Horkel

Středa, 11. dubna 2018

Setkání na Bezděkově

Sigismunda Boušku objevil, aspoň pro mne a moji ženu, znamenitý sběratel a laický badatel Petr Bergmann. Jiný tvůrce, emeritní vedoucí broumovské knihovny Jan Meier, uspořádal dostupné prameny o Bouškovi a vytvořil vynikající literární pásmo. V něm jej představuje jako skutečného člověka očima dnešní doby. A tvořivý Tepličák Ladislav Šikut dokázal z Bouškovy hudební pozůstalosti sestavit původní melodie, z nichž několik se souborem Stěnavan provedl.

Na setkání přišli ještě dva náramní lidé, bez kterých by nebylo nebo se postrádalo cosi důležitého. Starosta Bezděkova nad Metují Miroslav Maroul a učitelka ZŠ Hradební v Broumově Alena Miklošová.

K tomu třeba podtrhnout, že v neděli 8. dubna odpoledne byl v hostinci u Vojtěchů na křtu knihy o Bouškovi zcela plný sál. Také smíšený pěvecký soubor Stěnavan, jehož členové kouzelnému odpoledni svým vystoupením dali korunu.

Pásmo o Bouškovi proběhlo už potřetí, i když pro nemoc a jiné okolnosti jen se dvěma účinkujícími. Byli však vynikající. Citlivý a něžný přednes učitelky Aleny Miklošové z Bouškovy korespondence zaujal a mnohé dojal. Jejím vrcholným výkonem byla četba z dopisu jedné z Bouškových obdivovatelek, Boženy Neumanové, manželky spisovatele S. K. Neumana. Nádherný text přednesla s vroucností vlastního prožitku.

Mistr slova, jak jinak jej nazvat, Jan Meier, vybral s erudicí mu vlastní z Bouškovy korespondence i z právě vycházející knihy Petra Bergmanna úryvky, které se zmíněnou učitelkou divákům v přiměřených dávkách předkládali. Pásmo běželo už potřetí, provedení však bylo, i když prý v "kritickém" obsazení, vynikající.

A mistr hudby Ladislav Šikut vytvořil skvělé aranžmá Bouškových skladeb, rozepsal noty pro pěvecký sbor, nacvičil, korepetitoval a dirigoval sbor Stěnavan. Pohřební písně a na závěr v celém našem kraji známou: Bezděkovský kostelíčku. Ta píseň teď už jistě nezapadne. Zaslouží si to, je nádherná.

A nad tím vším dílo významné a svým rozsahem obdivuhodné, kniha, kterou zde autor Petr Bergmann pokřtil: Bezděkovský kostelíčku. Byla během pár minut vyprodána a myslím, že sleva, díky ceně dotované obcí, pod jejíž záštitou celá akce proběhla, neměla až takový vliv. Každý místní patriot, a kupovali i Broumováci a Tepličáci, chce mít doma knížku o milovaném a laskavém člověku, jak jej zdejší lidé v první polovině minulého století znali.

Petr Bergmann vytvořil plastický obraz kněze, který prošel v našem kraji Policí, Machovem, Bezděkovem, Broumovem. Jaký byl a jak žil, jaký měl život, že se stýkal s nejvýznamnějšími umělci své doby a další zajímavosti, se dočtete v Bergmannově knize, kvůli níž se všichni sešli.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)