Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Sny slečny Daisy

Pavel Frydrych

Úterý, 12. ledna 2016

Sny slečny Daisy

Neuplyne snad den, abych se nepřestal podivovat nad šíří zájmů našeho psa. Ten nejpodstatnější je samozřejmě monitoring jakéhokoliv pohybu na ulici a na zahradě. Nestačí jen vizuální kontrola. Často je potřeba se tam kouknout i fyzicky a prozkoumat, co všechno se tady stalo. Očichat na zahradě všechny rohy, stromky, keře a rozštěkat se: co kdyby se tam potuloval zloděj nebo – nedej bože – kočka!

Dalším zájmem je samozřejmě vítání páníčka. Radostné poskakování, a pak jemná výčitka v pohledu: kdes byl tak dlouho? Páníčkové chodí totiž domů vždycky pozdě a nezáleží na tom, jestli byli pryč dvacet minut nebo půl dne. Ještě očichat kalhoty a ruce s otázkou v očích: s kým jsi to zase byl a koho jsi to hladil? Po zbytek dne nás nespustit z dohledu. Co kdybychom se zase rozhodli někam jít bez ní? A ještě jedna věc: hra na Popelku. Ta spočívá ve schopnosti vybrat z misky všechny, i mikroskopické kousíčky masa a nechat tam jen dokonale čisté těstoviny nebo zrnka rýže. Pak se radši ještě tak dvakrát třikrát ujistit, že nic nepřidáme a následně tedy dojíst i ten zbytek.

Přemýšlím, jak asi vypadá sen naší psí slečny Daisy? Zapomeňte na věnec buřtů! Ve snech Daisy je páníček, určený k házení balónku, klacku a čehokoliv jiného, co se dá aportovat. K tomu aby ji aspoň tři sta třiatřicetkrát denně pohladil a podrbal. K doplňování misky (i ty těstoviny jsou nakonec odpuštěny). A samozřejmě je páníček prioritně určen k vycházkám. Zdá se, že pohyb jako takový je samotným smyslem žití slečny Daisy. (Ne nadarmo při pohledu na její čistou radost z běhu řekl s nadsázkou můj táta: "Je to krásný pes, ale proč ho museli křížit zrovna s antilopou?")

Dále je v jejích snech přítomná babička s kapsou plnou piškotů a děda se sáčkem pamlsků. Miska plná tvarohu, který je stále čerstvý a nikdy neubývá. Deset až dvacet srnek na poli či louce, určených k prohnání a tři až čtyři zajíci, ke stejnému účelu. Takových pět šest návštěv denně, které lze krásně vítat, zašpinit jim oblečení a olíznout nos nebo jinou část obličeje. A nesmí scházet ani mělký rybník, ve kterém se dá tak krásně brodit vodou.

Byli jsme se dnes projít na louce. Daisy zahlídla v dálce několik srn a okamžitě za nimi vyrazila. Když jsem ji přivolal zpátky, sedla si přede mě s vyplazeným jazykem a udělala vyčítavě fft. Přeloženo z psí řeči do češtiny: "Panebože srnčí, copak to nechápeš?" Potom ji pohladím a pochválím, udělá fft fft, což znamená: "Jdu se tam ještě mrknout, kdyby náhodou. Ale jestli mi to zase pokazíš, tak si je budeš příště chytat sám!"

Doma jsem si potom sednul k počítači. Posadila se vedle židle a položila si hlavu na moje stehno. Za chvilku se zvedla, na klín mi dala přední ťapky a hlavu si položila na klávesnici, aby si mohla přečíst, co jsem zatím napsal. Sama nechala na monitoru tento vzkaz: KLBHGJK. Z psího těsnopisu překládám: "Zatím dobrý, vypadá to, žes začal chápat o čem je život. Ale stejně si myslím, že při házení hračky je víc srandy." Pak sleze dolů a udělá ffft, což znamená: "Tak piš dál, já si zatím trochu odpočnu. Ale užili jsme dneska legrace, co?" Obejde celou místnost a za minutu začne z nedovřené skříně tahat deku. Tu si rozprostře na podlaze, párkrát se zatočí a lehne si. Za chviličku si zhluboka oddychne ("To je ale dřina.") a zavře oči.

Dívám se na spící Daisy a přeju jí i sám sobě, aby se její sny co nejvíc blížily k realitě. Její sny, které neobsahují vodítko, motající pod nohy, které neobsahují ani slovo "pelíšek", jež se stalo jedním z nejhroznějších. Její sny, kde nejezdí auta a nikdo nevystřeluje ve tmě rachejtle, kde není místo pro otírání ťapek a jejich mytí, kde nikdy neexistuje prázdná miska a kde páníček nikdy neodchází z domu sám. Vždyť nakonec i já mám svoje sny, neobsahující slova a činnosti jako "mytí nádobí" nebo "oprava už-zase-kapajícího-kohoutku". Ale je tam dost místa pro krásného psa jménem Daisy.

(Pozn. redakce - fejeton vyšel v lednovém čísle Polického měsíčníku.)

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)