Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Současné dění v polickém Muzeu papírových modelů
banner

Současné dění v polickém Muzeu papírových modelů

Jindřich Horkel

Úterý, 5. června 2018

Současné dění v polickém Muzeu papírových modelů

Police nad Metují má díky jediné instituci, zřízené a podporované městem, hned několik výjimečných zvláštností. Na předním místě je evropský primát v oblasti papírového modelářství. Nejen stánek modelářů, hodný obdivu a uznání tvůrcům a především vedení muzea, ale i místo, kde lze vidět to nejlepší, co "papíroví" modeláři dosud postavili. A to od počátků někdy v šedesátých letech u nás.

Za připomínku stojí, že zde jsou vedle českých vystavovatelů modely jiné evropské modelářské velmoci, z Polska. A s tím souvisí další výjimečnost Police. Úzká spolupráce s partnerským městem Svidnicí s návštěvami polských modelářů a návštěvníků z Polska. Muzeum spolupracuje především s modeláři z Olešnice u Vroclavi, kteří každoročně pořádají největší modelářskou soutěž v Polsku – v loňském roce už 39 ročník.

První zvláštností Police je tedy Muzeum papírových modelů, o kterém zde od začátku píši. Okolo 1800 papírových modelů ze všech oblastí modelářství stojí za to. Právě zde připravují "sál architektury", kde v letošní letní sezóně najde návštěvník světové architektonické unikáty, aniž by musel dál než do Police.

Další prožitek získá host muzea návštěvou 10 metrů vzdáleného Zeleného domečku, kde spolek Apeiron ve spolupráci s Muzeem papírových modelů a podporou Města představuje po celé léto zajímavé lidi z okolí i ze vzdálenějších míst. Do konce června probíhá výstava vybraných fotografií, zapůjčených Památníkem Karla Čapka na Strži. Návštěvníka zaujmou dobové fotografie ze Slovenska i dosud nepublikované fotografie prvního československého prezidenta T. G. Masaryka.

A konzumaci prožitků můžete uzavřít "konzumací" v kavárně pod výstavní síní Zeleného domečku, kde je zázemí i pro malé děti, aby si rodiče mohli v klidu vypít kávu a sníst zákusek.

Tři zvláštnosti Police nad Metují, jež jsem uvedl, nejsou všechno, co toto město návštěvníkovi i místním nabízí. Ovšem již kvůli nim stojí za to přijet a nechat se inspirovat, využít příležitost pro radosti a potěšení.

Nakonec jedno lákadlo do Muzea papírových modelů, pozvánka na krátkodobou výstavu, která tu do podzimu probíhá. Sto monopostů formule 1, vytvořených modelářem Zdeňkem Smaženkou. Ty nejznámější jsou doplněny dobovými fotografiemi jejich pilotů. Jedná se o věrné kopie včetně vzhledu. Těžko uvěřit, že jsou z papíru a ne plechové.

Je třeba se přijít podívat!

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)