Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Švédsko - divoká země Vikingů
banner

Švédsko - divoká země Vikingů

KATEŘINA VLČKOVÁ

Středa, 15. prosince 2010

Švédsko - divoká země Vikingů

Švédsko, země Vikingů, bájí a pověstí o zvířatech, přitahovalo mou pozornost již dlouhou dobu. Když jsem dostala možnost, podívat se do této beze sporu velice zajímavé a přitažlivé země, neváhala jsem. Švédsko, jako jedno ze severských zemí, je na podzim velice barevné, ale také velmi rozmanité v počasí. Při cestě do středního Švédska jsem viděla jak sníh, tak barevné aleje javorů. A také jsem poznala, proč staří Vikingové říkali již zmíněné báje a pověsti. Mlhavá rašeliniště na podzim vypadají opravdu tajemně a strašidelně…

Již dopředu jsem z vyprávění věděla, co mám očekávat, ale přesto mě spousta věcí dokázala překvapit. Celý můj výlet byl plný malých překvapení jak z historických faktů, tak z pohledu novodobého Švédska, které se velice oddaluje od našich poměrů. Velkým překvapením pro mě bylo, že absolutní většina Švédů dokáže komunikovat dobrou až vynikající angličtinou, proto není problém se na cokoliv zeptat kolemjdoucího.

Nejrozšířenějším dopravním prostředkem ve Švédsku je bezesporu kolo. Švédi ho využívají jak v létě, tak v zimě, a proto jízdní kola vidíte zaparkovaná všude. Celé Švédsko je protkané sítí cyklostezek, které vás dovedou kamkoliv se vám zamane. Cyklostezky mají navíc před většinou křižovatek zabudované senzory - pokud přejedete přes senzor na kole, naskočí vám na semaforu zelená. A i řidiči aut vám většinou dají přednost. Jste ovšem turista a kolo nemáte? Ani v tomhle případě nenarazíte na problém. Ve větších městech jsou např. před nádražím stojany s koly, která si můžete jednoduše vypůjčit a vrátit, až budete mít město projeté.

V okolí města Linköping, kde jsem se většinu času pohybovala, se dá narazit na spoustu zajímavých míst. Asi nejvíc mě zaujala katedrála přímo uprostřed města. Stavěná byla v průběhu několika století, a proto nemá jednotný styl. Výstavba začala v románském stylu, ale skončila ve stylu gotickém. Další pozoruhodností je Gamla Linköping, v překladu Starý Linköping. Oblast, kde se zastavil čas. Již první uličky vás zavádějí do doby o dvě stě až tři sta let dříve. Narazit zde můžete na starou poštu, banku, lékárnu, kovárnu či velmi oblíbenou čokoládovnu. Místní univerzita je spíše podobná těm americkým než evropským. Nízké rozlehlé budovy a spousta parků. A nejpraktičtější věc? Lavička uprostřed malého rybníčku, která nestojí na žádném ostrůvku, ale jen na vodě. Jediná výhoda je, že je na ní většinou volno. Za návštěvu stojí i nedaleká vesnička Sättuna s velkým jezerem Roxen. Místo jako stvořené pro romantiky. Další pozoruhodností je město Berg se spoustou vodních kanálů či pevnost Vadsena. Bohužel na konci října již bylo po sezóně.

Hlavní město Stockholm je kapitolou samo o sobě. Město nás může zaujmout jak svou architekturou, tak i polohou. Rozkládá se na pobřeží Baltského moře a jezera Mälaren a na 14 ostrovech. Pod celým městem je několik tras metra. A jak vypadají stanice? Je to „umění přenesené do podzemí“. Než se dostaneme k samotnému metru, projdeme pod výzdobou z pravěku, pod malbou klavíru nebo se procházíme mezi antickými památkami. Byla jsem sice na severu, ale o tom, že na konci října v +10°C uvidím led, se mi ani nezdálo. I v tomhle předčil Stockholm mé očekávání. Zřejmě kluziště postavené uprostřed náměstí. Proč také ne. A navíc, okolo se zrovna konaly cyklistické závody. Páska uvázaná ke stromům vytyčovala trasu, pro větší obtížnost byl na trati i přibližně pětimetrový úsek zasypaný pískem. Stockholm je také městem muzeí. Kromě Národního muzea je k vidění muzeum Vasa, kde se nachází 500 let stará loď či muzeum Nordic. Pro studenty je většinou sleva asi o čtvrtinu ceny, do 18 let je vstup zcela zdarma. Jelikož je Švédsko královstvím, nemohli jsme opomenout návštěvu královského paláce a s ním spojené střídání gardy. Počet turistů na těchto akcích ale spíše odrazuje. I Stockholm má své Staré město a spoustu dalších zajímavostí. A jak se přepravovat ve městě postaveném na ostrovech? Samozřejmě i pomocí trajektu, který je zde považován za MHD. Zřejmě nejlepší z celého výletu do Stockholmu byla závěrečná bezplatná vyhlídka na město. Z výšky jsme mohli znovu dohlédnout na královský palác, podívat se na trajekty plující po vodě či na známou loď Viking line.

Na závěr bych ještě připomněla město Malmö a s ním spojenou budovu Turning Torso. Ta se skládá z devíti části zatočených po směru hodinových ručiček. Výsledkem zatočení je jistě na pohled velmi zajímavý a přitažlivý pro turisty. Budova je také nejvyšší budovou ve Skandinávii.

Poznámka redakce: Kateřina Vlčková, která bydlí v Meziměstí, patří k nejlepším studentům broumovského gymnázia.

Foto Kateřina Vlčková

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)