Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Usměvaví a pracovití
banner

Usměvaví a pracovití

Text a foto Petr Štěpnička

Sobota, 23. dubna 2022

Usměvaví a pracovití

Nový vietnamský obchod Na Příkopech potěšil broumovské obyvatele.

Místo stojící na hrotu broumovské ulice Na Příkopech mám doslova za rohem. Byl jsem proto rád, když na dané adrese sídlily potraviny Verner a já si tam mohl příležitostně odskočit na nákup. Většinou šlo pouze o rychlou zastávku pro nějakou drobnost, která mi právě doma chyběla. Ale právě v tom spočívala ona výhoda - nemuset se pro olej nebo smetanu trmácet do Penny, jež sice stojí jenom o kousek dál, ale k nakupování malých položek je navštívení tohoto supermarketu nepraktické a navíc hrozí, že našinec při čekání u pokladny vystojí důlek, případně bude sežehnut pohledem nevlídně naladěného personálu. Za Vernera jsem byl proto vděčný, i když "on" o mně něco podobného rozhodně říci nemohl, protože z mých tržeb by nezaplatil ani malíček jedné ze svých prodavaček. Nakonec se ukázalo, že podobně nesolventních zákazníků byla zřejmě většina, jelikož na konci loňského roku byl Verner nucen zavřít krám úplně. 

Ještě než jsem tuto zprávu stačil plně vstřebat, už se objevila informace o novém vietnamském majiteli. Tím svitla naděje, že by prostor mohl nabýt svého původního účelu, navíc doplněného o několik vítaných bonusů. Což se také brzy potvrdilo. Během února bylo vidět Vietnamce pilně pracující uvnitř budovy, a od 1. března se krám rozjel nanovo. Obchod je zásoben nejen potravinami všeho druhu, ale také drogerií a dalším sortimentem, který se tu a tam může hodit (např. otvírák na víno). Využití dokonce našly prostory, o kterých jsem netušil, že se na daném místě vyskytují. Otevírací doba Večerky, jak se obchod nyní jmenuje, je opravdu velkorysá, zavřeno je víceméně pouze v noci. Navíc existuje naděje - zatím tedy nepotvrzená -, že zboží nebude ležet bez dotyku klidně i půl roku prošlé, jak se tomu někdy stávalo u Vernera. Tím vším se opět projevila obdivuhodná flexibilnost, pracovitost, ale i obětavost Vietnamců, kteří jsou mnohdy nuceni ve svých obchodech i spát. A to jsem ještě nezmínil ochotu tamějšího personálu, který byl zatím při všech mých návštěvách usměvavý a vyloženě úslužný. Vzpomínám si na doby, kdy Češi Vietnamcům tykali. Ty časy už jsou naštěstí pryč, nyní většina z nás pohrdání vyměnila za vděčnost a někteří dokonce i za úctu. Já tedy určitě.   

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)