Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • V Městském divadle se konala přednáška z moderních dějin Broumovska
banner

V Městském divadle se konala přednáška z moderních dějin Broumovska

PhDr. Jan Meier, vedoucí Městské knihovny

Sobota, 7. listopadu 2015

V Městském divadle se konala přednáška z moderních dějin Broumovska

V pondělí 2. listopadu uspořádala Městská knihovna v Broumově v Městském divadle přednášku Mgr. Ondřeje Vašaty Ohlas vzniku Československa na Broumovsku v roce 1918. Její autor, odborný pracovník Muzea Podkrkonoší v Trutnově, se ve své badatelské a publikační činnosti specializuje na problematiku české menšiny v severovýchodních Čechách v 19. a první polovině 20. století.

Stovka přítomných posluchačů se dozvěděla zajímavé nové poznatky o vztahu místních německých obyvatel k nově vzniklé Československé republice, jejímiž příslušníky se nehodlali stát. Z toho plynuly zdejší mohutné demonstrace za připojení k německé provincii Deutschböhmen i vznik dobrovolnických ozbrojených složek.

Významná část přednášky se věnovala událostem okolo zajateckého tábora v Martínkovicích, jímž prošly desetitisíce válečných zajatců, a kde se na konci války nacházely obrovské zásoby potravin a dalšího materiálu, jichž se chtěl zmocnit kde kdo. Řeč byla také o událostech na železnici z Broumova do vnitrozemí, na níž v Teplicích nad Metují dokonce došlo k ozbrojenému střetu mezi zdejší hlídkou a formujícím se československým vojskem.

Ondřej Vašata již před třemi lety s úspěchem přednesl v broumovské knihovně přednášku o zdejší české menšině na přelomu 19. a 20. století a na příští rok přislíbil další návštěvu.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)