Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • V Polici nad Metují začne výstava Vzlety a pády vzducholodi Norge
banner

V Polici nad Metují začne výstava Vzlety a pády vzducholodi Norge

Jindřich Horkel

Čtvrtek, 23. února 2017

V Polici nad Metují začne výstava Vzlety a pády vzducholodi Norge

Počátkem tohoto tisíciletí postavil učitel Základní umělecké školy v Polici nad Metují Vladimír Beran se svými žáky kopii dvojníka vzducholodi, se kterou Roald Amundsen přeletěl v roce 1926 poprvé v historii severní pól. Tento model má pohnutý osud. Proto se autor s ředitelkou Muzea papírových modelů (MPM) v Polici nad Metují Martinou Váňovou rozhodli přiblížit jej výstavou Vzlety a pády vzducholodi Norge.

Na vernisáži ve čtvrtek 2. března v Zeleném domečku naproti MPM v Polici nad Metují bude kromě fotografií z historie vzducholodi promítnuto i pár video záběrů. Autoři výstavy vyzývají všechny, kdo se "startu Norge" zúčastnili. "Máte-li fotografie nebo videozáběry, poskytněte je, prosím, ZUŠce do archivu. A pokud to stihneme, přidáme je do výstavní kolekce."

Děti, které před více než 16 lety s učitelem Beranem vzducholoď stavěly, jsou dnes dospělí lidé. Historie Norge začala být strhující již v okamžiku, kdy stavitelé zjistili, že postavenou vzducholoď z třídy ZUŠky normálně nedostanou. Byla velká. A díky vrstvám nalepené makulatury i těžká.

Projevila se tu kreativita učitele Berana. Pozval hasiče, vzducholoď přivázali na ocelovou lešeňovou trubku a vytáhli ji oknem. Podobně se vyrovnal i s překvapením, kdy mu kolegyně sdělila, že bude asi průšvih, protože lidé venku očekávají let vzducholodi. Všechno zvládli. Učitel Beran se nechal zvednout na hasičské plošině a megafonem první start polické vzducholodi komentoval na celé prostranství. Hasiči nakonec zvedli vzducholoď do výše snad 40 metrů a jásání Poličáků a dalších přihlížejících "Letí, letí,..." bylo všem zúčastněným odměnou. K tomu ještě v ten slavnostní den vozilo horkovzdušné plavidlo, vzducholoď Cameron, mladé stavitele nad Nebíčkem (vršek kousek od Police).

Pak vzducholoď visela v klášteře v Polici, když byla v roce 2012 při otevírání Muzea papírových modelů přenesena, aby dodala na atraktivitě jeho otevření. Nepodařilo se, ještě před otevřením spadla. Poškozený model učitelé ZUŠ opravili a vzducholoď byla opět zavěšena.

Zúčastnila se také výstavy Play Broumovsko, kde ji tahali po kolejnicích u stropu, až opět spadla. Zdálo se, že se bude muset celá rozebrat. Díky dovednosti Kamila Huška z Pellyho domů však dnes vzducholoď doplňuje prostor muzea.

Všechno to návštěvník zhlédne na vernisáži výstavy Vzlety a pády vzducholodi Norge ve čtvrtek 2. března v 17 hodin, a pak na výstavě, která zde potrvá do 26. března. Vzducholoď uvidíte v MPM při každé návštěvě.

Foto archiv ZUŠ Police nad Metují

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)