Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Vánoce, čas naplněných přání
banner

Vánoce, čas naplněných přání

Jindřich Horkel

Pondělí, 23. prosince 2013

Vánoce, čas naplněných přání

Vánoce, čas koled a naplněných přání, dobrého jídla a pití, doba očekávání. I blížícího se konce roku a novoročních předsevzetí.

Časy se mění a s nimi i naše prožívání Vánoc. Děti píší Ježíškovi na vánočních jarmarcích a jiných společných akcích, místo doma se svými rodiči. Naše srdce jsou uspěchaná vánočními nákupy a předvánočním shonem, plněním úkolů. Pak Vánoce, soustředěné na ten jeden večer kdy jsme trochu v klidu, ani nevnímáme, protože naše mysl se tak rychle nedokáže zastavit.

Přijde Boží hod, na Štěpána zjistíme, že máme prázdnou lednici, někteří už i na ten Boží hod, a setkáme se v novodobých chrámech, v supermarketech, kde se cítíme doma a dobře. Kostel, který kdysi k Vánocům patřil, je pro nás cizí, nevíme jak se chovat, co máme dělat.

Děti ještě vnímají svět jinak než dospělí a potřebují ono kouzlo, pocit zázraku. Přejeme jim to. Bereme je k jesličkám, vyprávíme jim vánoční příběh. Zní jinak od maminky nebo od táty než z televize. Můžeme si při tom představovat, že jednou budeme žít bez chvatu a spěchu, bez touhy zalíbit se, vykonat, postoupit. Že přijmeme sebe i všechny kolem nás, a i když nic nepožadují, uděláme pro ně, co můžeme učinit.

Nestačí jen přát krásné Vánoce, šťastný život, hodně zdraví, potřebujeme pro to každý něco udělat. Pro štěstí svoje i druhých.

Redakce Našeho Broumovskam, a všichni její spolupracovníci, přeje svým čtenářům právě to štěstí pro ně samé a jejich blízké.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)