Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Vernisáž s více než sty "účastníky"
banner

Vernisáž s více než sty "účastníky"

Jindřich Horkel

Úterý, 10. dubna 2018

Vernisáž s více než sty "účastníky"

Základní uměleckou školu mám spojenu s hudbou, tu v Polici nad Metují s některým z úspěchů na hudebních soutěžích. Na vernisáži výstavy v Zeleném domečku jsme však měli možnost seznámení s oborem, typickým spíš pro kroužky dětí i dospělých, s keramikou. Na výstavě tu uvidíte vedle keramických výtvorů dětí místní ZUŠ hlavně dílka sochařská. Víc než 30 soch dětských hlav ve skutečné velikosti a dalších přesně 100 sošek různých "osobností". Málokterá vernisáž se může chlubit takovou účastí.

Učitelka Nádaždyová na vernisáži přiblížila, jak s dětmi ve výtvarném oboru pracují a jak vystavené exponáty vznikly. Děti si své namalované obrázky přetvořily a vytvořily nádherná keramická dílka. V rozhovoru se starostkou Idou Jenkovou učitel Soumar potvrdil, že ve výběru postav měly děti volnou ruku. Hlavy pak dělaly tři děti dohromady. Losovaly sirkami, a kdo si vytáhl s ulomenou hlavičkou, jeho hlavu pak všichni tři "sochali".

Na výstavě je i maskot výtvarného oboru, který nemůže nikdy chybět, varan Fernando. Kreativita dětí, která se odráží na každém z vystavených exponátů, je obdivuhodná. Kdo však měl někdy na starosti aspoň pár desítek minut jiné, než vlastní děti, obdivuje také učitele, kteří je dovedou k takovým výkonům přivést. I na vernisáži bylo vidět, že s láskou a porozuměním.

Polická ZUŠ má díky probíhající rekonstrukci nelehké časy. O to je obdivuhodnější, že dokáže připravit skvělou výstavu. Nakonec jenom malý příklad z ostatní činnosti školy.

Výstavu zahájila žákyně učitelky Miriam Blažkové, která ve středu 4. dubna získala na pěvecké soutěži Novopacký slavíček 3. místo. Zuzana Trnovská za doprovodu učitele Pavla Čapka zazpívala účastníkům píseň Rozmarýn Bohuslava Martinů. Poté Pavel Frydrych, jehož spolek Apeiron tuto akci s učiteli ZUŠ organizuje, výstavu otevřel. Výstava potrvá do konce dubna. Otevřena je jako nedaleké Muzeum papírových modelů, vstupné na výstavu je dobrovolné.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)