Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Vlídná tvář gymnázia v Broumově vede k úspěchům jeho studentů a přispívá k dobrému jménu regionu
banner

Vlídná tvář gymnázia v Broumově vede k úspěchům jeho studentů a přispívá k dobrému jménu regionu

Jindřich Horkel

Sobota, 23. března 2013

Vlídná tvář gymnázia v Broumově vede k úspěchům jeho studentů a přispívá k dobrému jménu regionu

Symfonický orchestr studentky Petry Soukupové, výborné výsledky bývalého studenta Matouše Ringela ve Švýcarsku. To jsou jen ty nejmarkantnější příklady skvělých výsledků studentů a absolventů broumovského gymnázia a mimo jiné důkaz, že zde studenti mají prostor pro tvořivý rozvoj a možnost získat dobrý základ pro uplatnění v praxi.

K přednostem gymnázia v Broumově patří výborné zázemí, které tato škola má v občanech města i širokého okolí, vesnické prostředí v tom nejlepším slova smyslu, kde jako poměrně malá škola se všichni znají, není místo pro šikanu, a dokonce ani rozdíly mezi primány a oktavány, jak to mnohdy naprosto přirozeně bývá.

U nás i v zahraničí dnes žijí stovky lidí, kteří dostali výborný základ pro svůj růst, nastartovali svoji kariéru právě na gymnáziu v Broumově. V tomto směru navázala tato škola i na úspěchy gymnazistů benediktinského klášterního gymnázia v Broumově, které poskytovalo vzdělání někdy od začátku 17. století.

Účast žáků na celé řadě zájmových aktivit i mimo školu, jejich výsledky v různých soutěžích ale i třeba v pomoci malým kamarádům v rámci projektu „Odstraňujeme bariéry“ na Masarykově základní škole v Broumově rozhodně nevypovídá o ztracených letech pro tyto děti a dospívající mladé lidi. V porovnání se středními školami jiného typu v regionu, ale platí to o gymnáziích a ostatních středních školách v celé republice, vychází gymnázium jako škola sice s vyššími nároky na své žáky, zato však s lepšími výsledky jak u maturit, ale zejména pak v praxi, o studiu na vysokých školách nemluvě. Úspěchy mnoha absolventů ukazují, že se v životě neztratili a dokázali najít mnozí výborné uplatnění. Vždyť dnes téměř polovinu profesorského sboru na této škole tvoří její bývalí absolventi. A co teprve setkání s těmi, co přicházejí jednou za čas do Broumova zavzpomínat na svá studentská léta při příležitosti různých výročí místního gymnázia. To všechno svědčí o faktu, že děti zde neztrácejí své mládí, nemarní zbytečně čas, ale i v dnešní době devastace hodnot, mezi které vzdělání patří, získávají nenahraditelné devizy pro svoji budoucnost. A je možno litovat, že v posledních letech děti z Police, jakoby se rodiče zhlédli ve velkém městě, odcházejí raději do Náchoda. Jsou zde však studenti z Hronova, z Teplic, Meziměstí a z ostatních obcí celého regionu Broumovska a Policka.

Jak zdůraznila v rozhovoru profesorka češtiny Šárka Rambousková „téměř každý Broumovák má nějakou vazbu na Vebu (tradičně největší zaměstnavatel v regionu) a téměř každý na gymnázium. Význam školy pro náš region je nenahraditelný“. Gymnázium zůstalo v Broumově poslední ze středních škol. Ve městě na česko-polských hranicích, odkud je všude daleko, má jeho existence i zásadní demografický význam. Už tak je velice tristní pohled na autobusy, které ráno vyvážejí mladé lidi z Broumova směrem kamsi do vnitrozemí, pryč. A vracejí se až večer.

Po maturitě odcházejí mnozí studovat na vysoké školy. Je radostné a také naděje pro Broumovsko v tom, že se budou stále více vracet domů. Bylo by dobře, kdybychom všichni mysleli na to, aby se sem měli možnost vrátit i třeba po nějaké době v cizině, poté co nabudou zkušenosti. A přispějí k rozvoji našeho kraje. Z čisté lásky a altruismu se vrátí málokdo. Dokonce dnes ani rodinný majetek, dům, tátův podnik nejsou dostatečně velká lákadla. Krása prostředí, ale zejména životní podmínky, úroveň a lukrativní práce pro vzdělané lidi, to může dohromady vytvářet bohatství.  Prvé potřebujeme zachovat, další budovat. To je nesmírný úkol nejen regionálních politiků. Měli bychom na to myslet každý.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)