Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Výlet za modelem měsíce do Muzea papírových modelů v Polici nad Metují
banner

Výlet za modelem měsíce do Muzea papírových modelů v Polici nad Metují

Michal Erben

Sobota, 27. února 2016

Výlet za modelem měsíce do Muzea papírových modelů v Polici nad Metují

Čas od času se za jasných nocí zahledím nad sebe, tam do té nedozírně hluboké tmy plné svítcích hvězd vzdálených tak, že si to ani neumíme představit. Myslím, že občas tam k nebesům svým zrakem zabloudí asi každý z nás.

Vesmír nás láká touhou poznáním a objevování neznámého, nekonečností, vše umocňuje protiklad romantiky neznáma v kontrastu s trochou strachu z toho, co odtamtud může vlastně přijít. Proč se tedy nepodívat do vesmíru i s papíráky? Využijeme znova právě pobíhající výstavu modelů slepených Michalem Kavalierem a podíváme se na model sovětské kosmické rakety Sojuz 28. Ten se totiž zapsal výrazným písmem do historie československého (a vlastně tak trochu i světového) poznávání vesmíru, ale i do papírového modelářství.

Březen je pro připomenutí Sojuzu 28 tím nejvhodnějším měsícem. Sojuz 28 odstartoval svojí ve výsledku úspěšnou cestu do vesmíru právě v březnu, a to přesně 2. března 1978 ze sovětského kosmodromu Bajkonur (na území Kazachstánu). Posádku lodi tvořili sovětský velitel letu Alexej Gubarev a především československý kosmonaut-výzkumník Vladimír Remek. Vladimír Remek byl prvním člověkem ve vesmíru z jiného státu než Sovětského svazu či USA. Výběr adeptů na let začal již v 1. polovině roku 1976 v rámci programu INTERKOSMOS (šlo o spolupráci SSSR s dalšími státy východního bloku v oblasti kosmického výzkumu). Následně téměř dva roky probíhaly testy a školení jednotlivých uchazečů, jejich počet se postupně zužoval, až zůstali pouze Vladimír Remek a záložník Oldřich Pelčák. Vladimír Remek s velitelem Sojuzu 28 měli za úkol se spojit se sovětskou orbitální stanicí Saljut 6 a s tehdejší dlouhodobou posádkou společně pracovat na několika experimentech a výzkumech. Je tu i jedna zajímavost, že si sovětští kosmonauti ze Saljutu stěžovali na bolest zubů, a tak se posádka Sojuzu 2 týdny před letem začala navíc učit pracovat se zubní vrtačkou. Po příletu byli V. Remek i A. Gubarev připraveni na zubařský zákrok, ale poté, co se kosmonauti na Saljutu dozvěděli, že se s vrtačkou učili pouhé 2 týdny, zákrok odmítli a na bolest zubů si již "zázračně" nestěžovali.

....3, 2, 1, START! Tak nějak (avšak určitě v ruštině) mohl probíhat samotný start Sojuzu 28. Podobně "raketově " se Sojuzem odstartoval Ladislav Badalec svojí autorskou kariéru, když vytvořil model rakety. V roce 1980 vydal Albatros v edici plastické vystřihovánky model Sojuzu 28 pro připomínku slavného letu prvního Čechoslováka do vesmíru, a to včetně startovací rampy s pohyblivými rameny pro ukotvení rakety a to i včetně figurek posádky Alexeje Gubareva a Vladimíra Remka. A pod vším byl poprvé autorsky podepsán právě Ladislav Badalec, dnes již všem dobře známý autor papírových modelů.

Ladislav Badalec byl v té době již schopným výtvarníkem. Maloval od mladých let, v době studií vytvořil i několik krátkých animovaných filmů. Ale vystřihovánka, to je vedle výtvarného pojednání i její zkonstruování. A taková raketa není rozhodně žádná jednoduchá předloha, zvlášť pro prvotinu. Samé válce, kužele, vše ve velkých rozměrech, k tomu pohyblivost startovací konstrukce. Ve výsledku měla vystřihovánka úctyhodných rozměrů i úctyhodný rozsah - celkem 16 stran dílů. V Albatrosu vyšel rozsáhlejší samostatný model již jen Pražský hrad ( 21 stran, P. Blecha-R. Vyškovský).

Sojuz 28 se tak stal jednou z nejvýraznějších vystřihovánek v historii našeho papírového modelářství, kterému se ve své době dostalo uznání v sousedním Polsku, velmoci to v oboru papírových modelů. U nás dnes albatrosácký výtisk patří mezi vyslovené rarity, kdy se cena na internetových aukcích šplhá klidně i k 2 500 Kč. Před pár lety Ladislav Badalec vzhledem k zájmu modelářů nechal udělat malonákladový dotisk vystřihovánky, který je už bohužel také rozebrán.

A na závěr přidáme jednu zajímavost i k modelu Sojuzu 28. Mnozí víte, že pan R. Vyškovský začal své proslavené baráčky tvořit do kolejiště pro syna. I Ladislav Badalec prvotně vytvořil model rakety pro potomka. Ovšem v jeho případě to bylo pro dceru. Po celou dobu konání výstavy Michala Kavaliera máte tedy možnost vidět jedinečný model pro nás tak významné rakety, ale i spoustu dalších krásných modelů.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)