Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Zelený palec (Green Thumb)
banner

Zelený palec (Green Thumb)

Eva Kroupová - Kudrnatě žensky

Pátek, 23. srpna 2019

Zelený palec (Green Thumb)

Práce v kůlně a na podzimku nepatří k mým oblíbeným aktivitám. Jenže koho by to alespoň trochu nepohltilo, teď, v sezóně zahrádkářských orgií. "A tak udělej třeba lečo." "To jsme měli včera." "Nebo rajskou." "Vždyť jsi nám ji poslala o víkendu. I s kilem rajčat a mísou salátu," došeptávám. Nechci ale vypadat nevděčně, dávám tedy návrh na kořeněné chutney a přijímám další lavor s rajskými jablky.

Když se jeden "zbaví" okurek, zaplaví ho vlna paprik, rajčat, cuket... Prvotní nadšení z čerstvých domácích plodů vystřídá apatie, a po několika dnech až nechutenství. Dojdou recepty i nálada. Aj, ta zelenina, roste si bez rozmyslu. Chtělo by to po troškách a celý rok. Mrknu na chladničku a rajčata strčím k ledu. Uvidí se.

Za trest se jdu hrabat v záhonu. Za garáží se mi uleví, zjišťuju, že maliny jsem zrušila už na podzim. Zbývá tedy jen květinová okrasa. Klečím na podložce a hlína mi leze za nehty. Mlátím do toho "suchého drnu" hlava nehlava. Chtělo by to rýč, kleště a křoviňák. Rovnám si záda. Pohled na osamělou "očištěnou macešku" mě ale motivuje. Jdu do toho znovu! Po chvíli funění zpytuju s hlínou na čele svědomí: "Dobře, neplevala jsem to měsíc (možná dva, tři), jenže vůbec nepršelo. Z čeho tedy vyrostl ten mizerný plevel?" Vlítnu do záhonu a makám, až mi stehna trnou. "Sakra, tak polez ven, úúú..." vztekle do toho praštím. Motyčka mi odletí zpátky, až syknu bolestí. Teče mi červená – to bude určitě rajčatová pomsta. Pro dnešek mám vystaráno. Náplast po ruce se hodí.

V angličtině používanou frázi "have a green thumb" (mít zelený palec = být úspěšným zahrádkářem) jsem přeměnila na vlastnění červeného palce. Co to znamená, se mi ani nechce rozebírat. Myslím ale na všechny ty šikovné květinářky, ze kterých ženskost přímo sálá, i na sousedky, které se ještě v sedmdesáti ohýbají pro kvítko. Jeden by si řekl, že tady, na venkově, přece musí být pěstitel každý. Ale není tomu tak.

Mám kytky ráda, na louce a v lese. Jenže doma? Prostě taková "pokojovka" nic neřekne, klidně si beze slova o samotě po čtrnácti dnech uschne. A když ji pak po měsíci náhodou najdu, je už pozdě na nějaký "společný drink s hnojivem". Ach jo.
A řezané kytky? Nepotěší mě, ale ani já je. Druhý den mají obvykle podivně svěšenou "hlavu", potvory empatické. A i když se je snažím oblafnout a pod sprchou je třeba i přesvědčuju o své náklonnosti, obvykle jistí usmíření až cesta na kompost.

Zrovna tam jednu nesu, růži z včerejšího koncertu. Chuděra, nedožila ani večera. Pietně ji pokládám a vtom na mě nesměle mrkne drobná dýně. Zaraduju se: "Tak přece! Pojď, maličká, musíš být samostatná. Nevzdávej to se mnou, mám super kompost. Ještě to tady na venkově spolu rozjedeme!"

A co vy, jaký máte palec?

Foto Karel Kubeček

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)